Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

AH House by Studio Guilherme Torres

Situated in São Paulo, Brazil, this contemporary 1.030 sq ft residence was designed in 2012 by Studio Guilherme Torres.

AH House, by Studio Guilherme Torres

Guest apartment by Mjölk and DDAANN

Owner of spacious apartment decided to add a minor one on the same floor. We transferred single studio into the guest house for guests whose are visiting young international family from far far abroad and for longer periods of time.

In general for family members and friends. It has a complete infrastructure to enable them to stay in touch without ever get the feeling that they are a nuisance. Separate kitchen with bar/dining table, on the contrary gives them sufficient facilities for the preparation of news from home cuisine and the opportunity to become the host for a moment.

The apartment is spatially relatively modest, generosity was added by investor, who was not afraid to invest in a complete replacement of all components supplied as standard. We could take out reconstruction utterly. The apartment is changed from plan, bathroom and doors, including frames. Old damaged floors were replaced by the unique polyurethane squeegee. The apartment is cleaned out and old sector kitchen replaced by newly designed custom furniture, completed with high-quality chairs. We pointed our attention on the selection of optical zones between kitchen / bedroom. Compared to the original 1 + kk contemporary space is defined by multiple zones. Large bed is not just for sleeping, but also provides a seat and storage for linen. On the wall is a library. In case that the guests need working space is there implemented desk and round mirror for „goout“ preparations.

In the hall, which is connected to the bathroom and storage room, a wardrobe rised up. Owner with a passion for cycling has reserved space in the middlle for his beloved road bike. He also starts his cycling trips here whenever the guest house is not occupied. For sure there are some spare bikes in a storage room. It is in a case if someone from the guests fall in cycling love when passing the corridor.
For this reason bathroom has a shower instead of tub, which better serve guests and athletes.

Guest apartment, Vokovice, Prague, by Mjölk and DDAANN

Apostoli Loft by Alessandro De Sanctis

This small loft on the top floor of a 1644 building originally built in Rome by Architect Mattia de Rossi (pupil of Bernini) and renovated in 1719 by Architect Alessandro Specchi ( famous designer of The Spanish Steps in partnership with Francesco De Sanctis ) consists of an open-plan living area and kitchen on the main level in which only the bathroom is compartmented, with a private bedroom on the mezzanine level.

The living area is characterized by the use of reflex glass to produce a sense of expansion and compenetration of space. The table and the sofa are in solid chestnut like the original beams in the ceiling. The floor in the living area is of matt Roman Travertine slabs and the access to the bathroom is characterized by a flush door to the wall of elevated height.

The sleeping area accessed by a suspended staircase is characterized by a white finish curved parapet, by a suspended bed and by the suspended serpentine tv stand (Alessandro De Sanctis prototype). The lighting around the loft is dominated by luminous grooves that produces an indirect light that make the atmosphere more suggestive.

Apostoli Loft, Rome, Italy, by Alessandro De Sanctis – des interior architecture

Shadovvs by Matt W. Moore

Moore constructed a new body of work that fuses his bold, graphic, op-geo vocabulary with extruded mosaic forms that bring the works to life in three dimensions. The series is activated by the angle and intensity of the light source, be it a deliberate directional lamp, or the natural curve of each day’s sun cycle. Symmetries and depth are revealed in a spectrum of proportions, and color palettes are expanded upon, into numerous parallel hues revealed by the shadows.

The exhibition is comprised of 5 chapters, each with its own concept and aesthetic. A series of greyscale cut-paper mosaics created in Montreal in Fall 2014 is displayed as evidence of the explorations that led to the layered sensibilities of the more elaborate colorful works created during this Bay Area residency. A series of 4 pure symmetry colorful compositions reminiscent of sacred geometry grids, timeless diamond cuts, and architectural monuments hangs as a family on one side of the space. Opposite this wall is a series of 12 square works that bring Moore’s signature graphic syntax into three dimensions, playing with the eye when viewed from different vantage points. One extra large modular construct composed of 5 pieces that hang synchronized is displayed void of color to allow the viewer to explore the subtle nuances of light and shadow without the distraction of color.

On the back two walls of 886 Geary Gallery, Moore has constructed a large mosaic dimensional mural comprised of the same forms used in the rest of the series. This in-situ installation has been left to chance and intuition, with Moore opting to freestyle the build spontaneously rather than reference drafted blueprints.

Shadovvs, Artist Residency & Exhibition, San Francisco, California, by Matt W. Moore, for 886 Geary Gallery
Photography by 886 Geary Gallery and Matt W. Moore

Alpine Shelter by OFIS architects

The extreme climatic conditions in the mountains introduce a design challenge for architects, engineers and designers. Within a context of extreme risk to environ­mental forces, it is important to design buildings that can withstand extreme weather, radical temperature shifts, and rugged terrain. Responding to envi­ronmental conditions is not only a protective measure, but also translates into a matter of immediate life safety. The harsh conditions of wind, snow, landslides, terrain, and weather require a response of specific architectural forms and conceptual designs.

The outer form and choice of materials were chosen to respond the extreme mountain conditions, and also provide views to the greater landscape. Its position within the wilderness requires respect for natural resources, therefore must meet the ground in a light and firm manner to ensure the shelter is strongly anchored while having a minimal impact on the ground.

The design consists of three modules, in part to allow for transport and also to programmatically divide the space. The first is dedicated to the entrance, storage and a small space for the preparation of food. The second one provides space for both, sleeping and socializing while the third features a bunk sleeping area. Windows at both ends offer beautiful panoramic views of the valley and Skuta Mountain.

Alpine Shelter, Skuta Mountain, Slovenia, by OFIS architects
Photography by Anze Cokl, Andrej Gregoric, Nikolaj Gregoric and Janez Martincic

Lake View Residence by Alterstudio Architecture

An unparalleled view west, over the Bright Leaf preserve and up the Colorado River, and the desire to live casually amidst a collection of mature live oak trees combined to make a powerful circumstance for this family of four. The new house emphasizes view and a dynamic spatial sequence while at the same time creating an abstract backdrop for the serendipity light, circumstance and view.

The visitor arrives, meandering under a grove of ancient trees into an intimate entry sequence of limestone, vertical cyprus and verdant planting. Still unaware of the expansive panorama to come, views are revealed slowly – with carefully framed vistas inviting expectations of what is to come, and the pursuit of which leading to new discoveries.

Oriented for optimal cross ventilation and protection from the sun, the Lakeview house also utilizes geothermal HVAC systems, a photovoltaic array, and FSC certified woods throughout the building.

Lake View Residence, Austin, Texas, by Alterstudio Architecture
Photography by Casey Dunn, Whit Preston, Patrick Wong

Jurassic Light 117 by Studio Dessuant Bone

For Another Country’s 5 year anniversary exhibition The Dorset Series, during London Design Festival, Studio Dessuant Bone were invited to design a limited edition object inspired by the brands Dorset origins.

Jurassic Light 117 is inspired by the Jurassic Coast’s Durdle Door, an iconic landmark of the Dorset coastline. The cylindrical negative space created by this arch has been interpreted to create the simple shape that forms the light. Jurassic Light 117 employs Portland stone that carries impressions of fossils from the Dorset area – so acting as a constant reminder of the origins of the design.
Material: Portland Stone & Brass

Jurassic Light 117, by Studio Dessuant Bone

Moonlight Cabin by Jackson Clements Burrows Architects

Located on a windswept coast line, Moonlight Cabin is a place to retreat from and engage with the landscape’s ephemeral conditions. It is a small footprint shelter (60m2) that explores the boundaries of how small is too small, challenging conventional notions of what is actually necessary in our lives. It is designed to be passively environmentally responsive, ultimately reducing energy use and running costs whilst maximising occupant amenity. The plan is conceived as one volume with kitchen, bathroom and utilities inserted within a central island pod which effectively unlocks the corridor to become an important habitable space. The built form is fully screened in a spotted-gum rainscreen that acts like a ‘gore-tex jacket’ to protect the cabin from the elements while the timber is free to move naturally in the changing climatic conditions. Operable shutters enable cross ventilation and adaptability, open or closed, partially shut down or secured when the occupants leave and reopened when they return. Moonlight Cabin is grid connected and rainwater is sustainably harvested.

Moonlight Cabin, Victoria, Australia, by Jackson Clements Burrows Architects
Photography by Jeremy Weihrauch

Casa Lara by Felipe Hess

The house consists of three volumes stacked in a pyramid shape, whereby the two lower ones contain the living areas and the upper volume houses three bedrooms; these three ‘blocks’ were made to stand out by using different materials on their facade, namely stone and metal for the lower ones and wood for the upper one. On top of the whole house sits a pavilion with a barbecue area and a sunbathing area which also acts as a viewing platform, offering a 360-degrees view of the city.

Two gardens were created on either side, the one at the front functioning as an open-air lobby featuring tropical plants that partially screen the house from the street, while the garden at the rear includes a swimming pool and a sauna. The interior of the house was given a simple concrete floor and was furnished with contemporary, understated furniture.

Casa Lara, São Paulo, Brazil, by Felipe Hess
Photography by Ricardo Basseti

Sushi Yoshii by SUPPOSE DESIGN OFFICE

At the moment a sushi chef makes a sushi above a beautiful chopping board stage in tranquil and serious space with a dim light, a sushi atmosphere arises. The act of making a sushi actualizes the stage and creates a food-art which is done in a minimum time. A reclaimed wood counter and a scale of the space which accentuate the stage are naturally derived. Art pieces as valuable as foods are placed around the counter.

The space provides an impressive experience of eating with wabisabi (Japanese philosophy of simplicity and tranquilness) based on the relationship between sushi and space. When people sit at a long table and art as food is provided, we call it a sushi restaurant. This is the beginning place of a sushi restaurant. The store has a new style of a sushi restaurant which is a genesis of it. The new is found in its history. (Makoto Tanijiri / SUPPOSE DESIGN OFFICE)

Sushi Yoshii, Minato-ku, Tokyo, by SUPPOSE DESIGN OFFICE
Photography by Toshiyuki Yano

Editor's Picks

Konstantin B
…the compensation for all the things you simply did not do, polished to perfection. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Fjordfiesta Scandia Senior
by Hans Brattrud

A Norwegian furniture design classic from 1957, Scandia Senior is a comfortable high-back easy chair with a leather head cushion, on a satin swivel base. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services