Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Espace St-Dominique by Anne Sophie Goneau

The project is to design a condo with an area of 1,600 sq.ft. in Montreal. It is located at the second floor of a 1920’s industrial building on St-Dominique Street. It was previously owned by the Dominion Preserving Company Limited where was produce the famous Habitant canned soups. The mandate was to relocate the kitchen and to add a third bedroom for the couple’s second child. The 10 feet length sofa, with the new gas fireplace, defines the living room. The existing second bedroom has been reduced to create a hallway to access the third bedroom. Adjacent, the bathroom is a continuation of the frosted glass facade; thus, these two rooms have natural light from the living room windows, facing southwest, while preserving privacy. At the entrance, the closed room has been abolished to make way for multifunctional storage cabinets and white soundproof curtain has been installed ahead the principal door. The kitchen, open plan, is an extension of this entrance, where unfolds the dining room. On the ground, the existing solid maple floors were sanded and varnished. The steel structure in the center of the space is bare, expose and fireproof. Only the bathroom have a white epoxy floor finish, matched with sink and faucet. The shower is enclosed by a grey epoxy on all surfaces. A clear glass panel, installed at the end of the shower, accentuates the depth of the space by its reflection.

Espace St-Dominique, Montreal, Canada, by Anne Sophie Goneau
Photography by Adrien Williams

Sunshine Canyon Residence by THA Architecture

The owners of this new residence, a married couple, lost their previous home in a forest fire near Boulder three years ago. After considering the options, they decided to head back into the burn zone, purchasing a steep site located in an area burned in the same fire. While the site sits at an elevation of 7500 feet it is just seven miles from downtown Boulder. The 2200-square-foot house, a simple bar shifted at the point of entry between the garage and main house and skewed at both ends to capture views, hovers above the stark slope of the hillside below. Views are framed under and through the house, at times seeming to bring the distant mountains inside. There are two slotted openings on the north side placed strategically to wash light onto the floor of the main living space and the wall of the master bedroom. A skylight fills the entire hallway to the bedrooms to create a light-filled transition from the living room. The south side of the house is almost completely glazed, allowing the abundant winter sun to passively heat the radiant concrete mass floor. Heat is provided by a geothermal heat pump, while an 8KW PV array offsets the electrical use to bring the house close to net zero energy performance.

Sunshine Canyon Residence, Boulder, Colorado, by THA Architecture
Photography by Jeremy Bittermann

Exbiotanica by Makoto Azuma

“Flowers aren’t just beautiful to show on tables,” said Makoto Azuma, a 38-year-old artist based in Tokyo. His latest installation piece, if you could call it that, takes this statement to the extreme. Two botanical objects – “Shiki 1,” a Japanese white pine bonsai suspended from a metal frame, and an untitled arrangement of orchids, hydrangeas, lilies and irises, among other blossoms – were launched into the stratosphere on Tuesday in Black Rock Desert outside Gerlach, Nevada, a site made famous for its hosting of the annual Burning Man festival. ”I wanted to see the movement and beauty of plants and flowers suspended in space,” Azuma explained that morning.

Exbiotanica, by Makoto Azuma, via: T Magazine
Read More: Water and Bonsai

Showroom by Dotdotdot

Dotdotdot has designed a showroom in Pont Saint Martin, Val d’Aosta for the Data Center Technology & Operations of Engineering, a leading company in Italy, specialized in software and IT services. This communication-oriented ambience dedicated specifically to the clients illustrates the corporate values, the solutions, the projects and the projects through a demonstrative pathway has been designed to make the invisible visible.

Subdivision of the spaces, furnishing solutions, interactive experiences: in this project for Engineering dotdotdot has exploited, maximized and optimized its know-how in architecture, interiors and interaction design. The hub of the project is the ‘demo’ area where the clients will enjoy a full immersion and interactive experience, thanks to the large table used as a platform for navigating the multi-media contents. This table provides direct feedback on the large curved video-projection wall; this adds a touch of scenographic impact that is transformed into a visual support of the contents.

On entering the showroom, the client immediately becomes the protagonist of the full immersion and communicational experience. The different ambiences, split by function, are part of a single visual identity, expressing the corporate values of innovation, research, internationalization and growth. The space has been designed to be versatile and flexible, to satisfy the different needs of the participants and the varying degree of communication required and the depth of investigation/research applied to the contents. The furnishings have also been designed to guarantee maximum versatility. The materials – full-depth color MDF (medium-dense fibreboard) and the colorways combine to project an overall visual identity that differentiates the spaces according to function.

The objective of the design was to use architectonic choices, the materials and color to explain to the client the study behind the interfaces, the infographs and the communication, with the perception of an ambience that is undeniably avant-garde yet extremely user-friendly.

Showroom, by Dotdotdot, for the Data Center Technology & Operations of Engineering
Photography by Mauro Angelantoni

Up in the Air Side Table by Úbeda & Canalda for Viccarbe

A striking occasional table for home and contract use. The white lacquered cylindrical table is made from a patented environment-friendly resin that contains handmade fish replicas, therefore no need of additional decoration than themselves. The designers explain: Fish that aren’t fish. That seem to float in water that isn’t water. They seem to be suspended in air that isn’t air. Like a dream. A wonderful mixture between minimalism and poetry is the result of this charming project, that is available in different versions of fish compositions and table sizes.

Up in the Air, by Ramón Úbeda and Otto Canalda, for Viccarbe

Iceberg Pendant Lights by Alvaro Uribe for Tsunami Glassworks

Iceberg, as the name states was inspired by the form and beauty of these large glacial structures. Capturing their breathtaking splendor this collection clusters to illuminate with a subtle white and blue light. These are not ordinary pendants lights, but an incredible array of glass sculptures gracefully floating in space.

Iceberg Pendant Lights, by Alvaro Uribe, for Tsunami Glassworks

Lomocubes by MPA Architetti

Lomocubes is a new innovative and sophisticated residential project by MPA Architetti, located in Lugano and commissioned by the entrepreneur Alessandro Lo Monaco. Lomocubes is a luxurious and high profile condominium that overlooks the Lugano lakeshores. It is a groundbreaking architectural project that marks a new frontier in residential building construction. Finished in July 2013, Lomocubes synthesizes the best relationship between interior and exterior spaces, giving from the living room of each unit a wonderful view on the lake. A texture-in-motion built with a rigorous and wise use of materials leads to a seductive aesthetic result established on the succession between full and empty spaces, transparency and opacity.

Lomocubes, Lugano, Switzerand, by MPA Architetti

Ocean Park House by Campos Leckie Studio

This project is conceived as a domestic landscape that blurs the boundary between interior and exterior space in a temperate coastal rainforest climate. It is essentially a ranch house typology with a guest house stacked upon it – for an physically active empty nest couple who enjoy the idea of welcoming family home for the holidays. The domestic program is spread across the entire site, and the vertical circulation is deliberately understated.

The programmatic organization allows the primary residents to live entirely on the ground floor. The japanese-inspired courtyard ‘moss garden’ operates as a multi-faceted architectural device – it provides circulation along the primary project axis from the main entry through to the backyard pool and workout pavilion; it provides a visual extension of the living room into the garden; and the sliding glass doors in the kitchen (conceived as a glass box in the garden) open directly into the courtyard and the outdoor dining space beyond. The central living space is bracketed on the south side by a large concrete fireplace which provides privacy from the street, and it extends visually into the mossy minimalist courtyard to the north. The orientation, form, and positioning of the upper volume was designed to protect against direct solar gain during the summer months, while allowing light at lower sun angles to penetrate into the spaces during the winter months.

Ocean Park House,Vancouver, Canada, by Campos Leckie Studio
Photography by Ema Peter

Pandora by Alberto Brogliato & Federico Traverso for MyYour

It’s nature inspiring the shapes of Pandora, that live in the echoes of their minimal texture. Ethereal entities that make of the light an added value, building up an outfit out of time, playing to conceal the material composing them. The project makes of the versatility its overriding characteristic: Pandora can be used as floor lamps both in external and internal spaces, such as hanging lamps or floor lamps.

Pandora, by Alberto Brogliato & Federico Traverso, brogliatotraverso, for MyYour

Maranhão Apartment by Flavio Castro

The biggest challenge was the conversion of a family apartment compartmented into an apartment for a young single advertiser, and retrofitting existing securities repaginating brought from other apartment. The meticulous work respected the memories impregnated in certain parts and introduced new elements from the new intentions. The living room, tv room and kitchen have become part of a single space through the demolition of walls and removal of the toilet.

Shelves specifically emphasize the horizontality of the space and serve as a shield for design pieces. A large gallery Corten steel is the element delimiter between social and intimate, camouflaging access that is done through a pivoting door. The original structure was exposed and the materials are shown with sincerity. The concrete, glass and steel corten combine a sober color palette and contrast with some pieces that give identity to the flexible space.

Maranhão Apartment, São Paulo, Brazil, by Flavio Castro
Photography by Pedro Kok

Editor's Picks

Konstantin B
…the compensation for all the things you simply did not do, polished to perfection. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Karuselli Lounge Chair
“Without question my favourite piece of interior design, and undoubtedly the most comfortable chair I’ve ever sat in. I like to retire to one with a cigar and a stiff drink as frequently as possible." - Sir Terence Conran. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services