Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

A’ House by WAA

This compact private residence’s 136-square-meter area consists of five horizontally divided spaces, each connected by a minuscule sculptural spiraling staircase that, given the footprint of the house, allows for loft-like spaces within its intimate confines. Oversized windows punctuate the house, each with two layers of glazing.

Transparent and relief glass extend to the floor, to ensure that the house remains responsive to passing street life. When closed, they cloak the house within an iridescent texture. On the ground floor, one of these windows serves as the main entry, and slides open to reveal the kitchen. Each level has a different program: the lowermost consists of storage and technical spaces; the lower two bedrooms, permeated by daylight via sliver windows that span the full length of the house, at street level; the kitchen and dining room occupy the ground floor; the living room the first; and the uppermost a master suite, with a wooden ofuro.

These oversized windows, with their dual layers of glazing, can be countlessly reconfigured, to regulate the interior flow of daylight. A small terrace is attached to the master bedroom, yet it is expansive, relative to the house’s size. Its northeastern wall is composed of the same textured glazing that shields the house’s windows, except that there is no layer of transparent glass behind it, as the terrace is completely open to the exterior elements.

A’ House, Tokyo, Japan, by Wiel Arets Architects

Kuskoa Collection by Jean Louis Iratzoki

The Kuskoa collection is inspired by the first plastic chairs designed by Robin Day. But in this case, all the chair is crafted out of wood, providing a warm appearance, comfort and resistance. The shell, front upholstered or fully in wood, perches delicately on a frame of solid wood.

Kuskoa, by Jean Louis Iratzoki, for Alki

Florist Studio by Shinichi Ogawa & Associates

The frameless glass makes this a special open space that is completely invaded by the exterior nature. Thus, the gallery becomes a true stage for the client, while the exterior green landscape transforms into a perfect background setting. The glass is sandwiched between by a 22-metre-long floor slab and roof that project out at the front to form a sheltered terrace. The reinforced concrete roof cantilevers from a steel framework, enclosing a corridor at the rear of the building, to ensure the gallery interior is free of any columns that might obstruct the view.

Florist Studio, Mie, Japan, by Shinichi Ogawa & Associates

Mad Men Monument by Lorenzo Apicella

Over the course of seven seasons, the landmark series “Mad Men” has charted the rise of ad man Don Draper in the “Golden Age” of advertising in 1960s New York. The bench is located in front of the Time & Life Building, fictional home of Sterling Cooper Draper Pryce. Designed by Pentagram’s Lorenzo Apicella, Michael Bierut and Emily Oberman, the monument takes the form of a sleek, elegant bench that features the iconic graphic of Draper from the show’s opening title sequence.

The idea behind the bench is strong and simple. The silhouette of Don with his arm draped over a couch has become a symbol of “Mad Men,” seen in the final moments of the opening titles designed by Imaginary Forces. The show’s story is told against the backdrop of massive cultural changes in the 1960s, and the graphic pictures Don sitting back, taking it all in. The bench invites visitors to do the same, to take a moment and observe the excitement of New York around them. Fans are welcome to “drape” themselves on the bench like Don, and take and post photos.

“Mad Men,” and Don in particular, are known for their cool, consummate sense of style, and the show has been credited with renewing interest in mid-century modern design. Rather than recreate the look of the period, Apicella’s design for the bench echoes it in clean, smooth lines that make the monument the chicest, most sophisticated piece of street furniture in the city. Comprised of only two pieces, the 12-foot-long bench combines a ½” thick-rolled steel plate seat and back, balanced on a 10-foot-long cast concrete base. Don’s silhouette is cut from the seat, which has a powder-coated black finish with white painted graphic elements. The concrete base color was selected to complement the existing plaza paving pattern.

Mad Men Monument, by Lorenzo Apicella with Michael Bierut and Emily Oberman

Past Turned Into Space by Pitsou Kedem Architects

The combination of modern design and the neo-classical structure from the 1930’s enabled the designer to create a world full of contrasts and tensions combined in one project; between elegant and industrial, between raw and ornamental, between simple and complex. Together, they enrich the structure, both architecturally as well as the relationships between the space and those in it, and tell the tale of two periods in one space. In order to preserve and respect the tradition and the past, the materials chosen for the apartment’s renovation were all raw materials. The open balcony, the adjacent courtyard paved in terrazzo just as are the apartment’s spaces, act as a silent and elegant peninsular between the apartment and the noisy, urban surroundings of the outside world.

All the furniture was carefully chosen to complement the common culture that connects between two periods in time. A touch of red paint also symbolizes the combination between rawness and industrial styling and the classical elegance of the apartment’s original period. The building has been designated for preservation with severe building restrictions as part of the Tel Aviv preservation plan. The area, known as the “White City” is the site of Tel Aviv’s founding and was declared a World Heritage site by UNESCO in 2003. The structure itself consists of a rustico ground floor that is the foundation for two additional floors with renaissance style arches. The ground floor apartment was previously the home of Israel’s first Prime Minister, David Ben Gurion which lends historic significance and magic to the building and the apartment.

Past Turned Into Space, Tel Aviv, Israel, by Pitsou Kedem Architects
Photography by Amit Goren

The Mororó House by Studio MK27

Externally, the same continuous volume creates a duality between an opaque block – where the living room is – and the transparent stretch of the heated pool and sauna. The volumetry of the house was given by the extrusion of sixty-five meters of an icon-house, with pitched roof. Furthermore, an external wooden deck connects the spaces and creates a solarium to be used during the summer months. In the opaque part of the volume, which is 50m long, the openings were minimized and used as sliding doors to intensify the integration between inside and out. This relation between empty and full in the facade allows for an excellent thermal performance, with a high degree of electric energy conserved. The transparent stretch is fourteen meters long and the internal ventilation was spatially designed to avoid condensation on the glass by the heated pool, which would harm the relation with the view. The house was not implanted on the top of a rough site, as initially desired by the clients, but in its lowest part – in the midst of a beautiful forest of pine trees. This solution allowed the building to be surrounded by nature, creating an intimate relation with the site. The initial premise of the project was to design a quick and cheap construction. Therefore, there were found industrialized solutions such as metal structures and steelframe walls. The site, despite high levels of rainwater, was always clean. Opposite to the usual Brazilian building culture, few elements were built on site, rather mounted at the factory.

The Mororó House, Campos do Jordão – SP, Brazil, by Studio MK27
Photography by Fernando Guerra | FG+SG

Sorocaba House by Estudio BRA Architecture

Composed of two overlapping volumes, the house derives from the intention to release the largest possible area for living spaces and provide fluidity between the spaces. The upper volume was designed bigger than the lower one, because of that half of the house seems to float on the ground and provides shadow and a relaxing space on the yard. With the intention of ensuring influx of natural lighting and ventilation, the project has large openings on the facades and coverage, and that also contribute to the composition of its main facades. Downstairs, the living room can be completely opened to the garden by sliding glass panels, creating an extension of your home to the outside and making their environments mingle, inviting the plants and flowers to get into the living room. To ensure the privacy of intimate settings on the upper floor the openings are protected by wooden shutters painted in white, beyond the glass on the inner face.

Sorocaba House, Sao Paulo, Brazil, by Estudio BRA Architecture
Photography by Pedro Kok

ILLUM by Merckx + Maes for Tribù

The ILLUM collection is series of outdoor furniture designed by Merckx+Maes for Tribù. The collection refers to classical furniture archetypes, translated with updated materials for the outdoors. The emphasis for the collection is on comfort, ergonomics and usability. The low sculpted back of the chair allows for comfortable seating for many hours. Easily stacked, the chair can be put away during colder months. The sun lounger not only inclines, but also lowers itself to offer a matchless comfort, while all the mechanics involved are astutely hidden away. The table tops are available in ceramics and teak. The various sizes available for the table include a more narrow option to fit balconies.

ILLUM, by Merckx + Maes, for Tribù

Renovation & Addition to the Bal House by Terry&Terry Architecture

This project is an addition to and remodel of an existing mid century ranch house. It was designed for a retired couple, who desired a single-story home with open, accessible space. The addition, located in the rear garden area, is connected to the original structure by way of a transparent hallway that allows the garden to extend into the core of the house.
The addition comprises two floating volumes. The first is the bedroom wing/volume, which is located on the west side of the house. The existing bedroom volume was extended toward the rear in the form of a wood tube to accommodate an additional bedroom. This bedroom volume opens out to the garden. The second volume, which comprises the main space, houses the kitchen, dining and media areas. The east wood wall plane of the main space folds onto two concrete walls to form the main roof plane. The main space produces large transparent openings or voids that open out onto a deck at the rear garden. The main roof plane extends forward to form the carport roof near the front of the property. A garden concrete wall stretches out from the media room toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material in the main space.
The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated. A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window. The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber.

Renovation and an Addition to the Bal House, Menlo Park, California, by Terry&Terry Architecture
Photography by Bruce Damonte

Two Hulls House by Mackay-Lyons Sweetapple Architects

This project is situated in a glaciated, coastal landscape, with a cool maritime climate. The geomorphology of the site consists of granite bedrock and boulder till, creating pristine white sand beaches, and turquoise waters. The two pavilions float above the shoreline like two ship’s hulls up on cradles for the winter, forming protected outdoor places both between and under them. This is a full-time home for a family of four; consisting of a ‘day pavilion’ and a ‘night pavilion’. One approaches from the understated land side between the abstract, library ends of the two pavilions; then either passes through toward the sea, or left into the living pavilion, or right into the sleeping pavilion. One structure contains a central core, while the other contains a side core. The seaward ends of the two main forms (living and master bedroom) delaminate, creating protected outdoor porches, or night time ‘lanterns’ over the water. The third linking form contains the generous entry foyer, core, and the kitchen. The great room contains a floating 24′ totemic hearth. This is a steel frame house, with a wood skin. Its white, steel endoskeleton resists both gravity loads and wind uplift. The fenestration of the ‘binocular’ ends is minimalist curtain wall with structural silicone. The side elevations contain storefront glazing. The concrete floors contain a geothermally heated hydronic system. This sculptural, yet calm and mature project contains generous white volumes on the interior, and exhibits the ironic monumentality of boats on the exterior.

Two Hulls House, Canada, by Mackay-Lyons Sweetapple Architects
Photography by Greg Richardson

Editor's Picks

Brick Flip Clock
The classic vintage flip clock, reinvented and redesigned, made from a stainless steel case and a precision machine. Mount it on the wall or simply place it on a desk. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Karuselli Lounge Chair
“Without question my favourite piece of interior design, and undoubtedly the most comfortable chair I’ve ever sat in. I like to retire to one with a cigar and a stiff drink as frequently as possible." - Sir Terence Conran. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services