Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Exhibition: systems: Braun Posters

systems is an exhibition of commissioned poster designs and ‘60s Braun products.

Recent years have seen a revival of interest in modernist graphic design, but little agreement about what, in practical terms, this might mean or what is ultimately at stake in it. Thirty-four leading graphic designers and studios were invited to produce a poster design on the theme of Braun systems design. From repetition and development to nostalgia and critique, the diversity of response to the systems brief offers a snapshot of the international graphic design scene in this moment of uncertain possibility. At the same time, systems samples some of the best and most challenging work currently being produced.The works are available for purchase as a limited edition of A1 prints, individually or as a cased set.

systems, Walter Knoll London showroom, November 25 – December 31, 2013, Curated by das programm

Issey Miyake Reality Lab by Tokujin Yoshioka

Japanese designer Tokujin Yoshioka has created a boutique for Issey Miyake, stocking the more experimental and unusual creations from the legendary designer. Yoshioka wanted to play on the idea of shopping in laboratories, so he designed the Issey Miyake Reality Lab. with a clinically themed interior divided into blue and green coloured zones, he describes “the contrast between the texture of peeled wall and the futuristic coloured aluminium expresses contrast between history and future.”

Issey Miyake Reality Lab, 5-3-10 Minami Aomaya, Minato-ku, Tokyo, by Tokujin Yoshioka, Photography by Masaya Yoshimura

Pullman Business Playground by Mathieu Lehanneur

Mathieu Lehanneur and Pullman reinvents meetings with the ‘Business Playground’ room as a perfect illustration of the “blurring” of private and professional life. This room reflects the brand’s ‘Work hard, Play hard’ motto as well as its guests’ lifestyle. It combines performance and pleasure with a fresh take on the traditional aspects of a meeting: a meeting table designed like a poker table, a private area for informal conversations or breaks, and a cabinet of curiosities. All these features are designed to stimulate creativity and reinvent international hospitality codes. The Pullman London St Pancras will premier the ‘Business Playground’ room from November 2013, before it is gradually rolled out across the network starting in 2014. Pullman is an event organization expert, with over 30,000 events organized in its hotels. It aims to offer a unique meeting experience and remove the increasingly artificial barrier between work and relaxation. The ‘Business Playground’ room is a far cry from very formal conventional meeting rooms and disrupts the codes of business with style by focusing on defining elements and unique furniture create specially for Pullman.

Pullman Business Playground, by Mathieu Lehanneur, Photography © Didier Delmas

Art Warehouse by Powerhouse Company

Next to Schiphol, Amsterdam’s international airport, Powerhouse Company designed Art Warehouse, a new space that combines art storage, meeting rooms and exhibition space. LiNK Art Company is an art consultancy for businesses, institutions and individual clients, providing a wide range of art services. Together with Studio Rublek – architectural light designers – they asked for a new space that is efficient in storing art and also serves as a maximized showcase for guests. The paradox of efficiency and beauty is solved by creating a grid based on shelving systems and placing a modern pavilion in the center of the space. The ground level handles all logistics and situates the storage facility. This specially designed depot fulfills the highest standards for art care, maintenance and storage. The walls of the pavilion are used to exhibit a selection of the available art pieces. Different lighting fixtures, from Studio Rublek, illuminate the art. The walls also create two meeting rooms in the heart of the pavilion. These meeting rooms can be divided and closed off with sliding doors integrated in the walls. The first floor, with its mirror glass outer edge, serves as a terrace in the space. This terrace provides an extension of the exhibition space where special pieces – like design furniture and contemporary sculptures – can be exhibited. The space also gives a panoramic overview of the currently stored art. With all these different spaces and functions, Art Warehouse is a multifunctional framework for meetings, exhibitions, art storage and light design in an existing warehouse building.

Art Warehouse, Schiphol, The Netherlands, by Powerhouse Company
Photography by Christian van der Kooy

Infinity by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

The house takes up its position, back facing the other houses, and simply embraces the entire horizon. The architect has limited terrain to work on. The trick however is to release all the emotions of the place: opening or splitting, reflecting infinity. Space and time are two infinite things that pass us by. Architecture, however, enables us to model space and set time, like a sundial. It can also embody a third infinite thing: beauty. The white walls are blank pages for nature’s expression. The Sabine is a slow-growing pine, recounting the story of an ancient world.

Infinity, Baleares, Spain, by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners
Photography © Jean-Luc Laloux

Gordon’s Bay House by Luigi Rosselli Architects

It is said that 6 degrees of association separates every human on earth from another. The Gordons Bay House asks how 6 degrees of separation might negotiate a web of complex associations in order to produce an architecture that works for a wide group of people. Set on the hillside overlooking Gordons Bay, the design consists of three levels, each level alternatively offset from the boundary by six degrees. These devices allow the project to avoid stepping on neighbour’s toes, without compromising the quality of the dwelling. The alternating levels all pivot around a dramatic double height gallery stairwell that accommodates the client’s extensive collection of artwork and draws light and air through the centre of the dwelling.

The architecture is embraced and enhanced by landscaping designed by Terragram. A generous lawn is surrounded by edible plants, trees, vegetables and herbs, and the public lane to the south has been enhanced with endemic flowering plants. Built to last, the house uses off-form concrete slabs and edge beams allowing the structure to cantilever gracefully. This palette of materials, as well as the use of aluminium louvers, new and salvaged timbers, and sandstone all elegantly speaks of its seaside setting.

Gordon’s Bay House, Sydney, Australia, by Luigi Rosselli Architects

New Logica System by 

Valcucine





Valcucine presents the New Logica System as part of a world tour, Kitchen, Soul, Design L’Italia che Vive, a twelve-month journey throughout all of 2013. Five stops: Milan, London, New York, Moscow, and Shanghai. It’s an international tour that will show the industry’s leading international professionals the ingenuity, creativity, and overall excellence of Italian kitchen manufacturers.

After having revolutionised ergonomics by presenting the Logica System in 1996 with its 80cm depth and equipped back section, removable jumbo drawers and wall units with Ala and Aerius lift-up doors, Valcucine is now presenting the new equipped back section. The back section is capable of containing and concealing, when necessary, all the kitchen equipment: the dish-drainer, weighing scales, small appliances, removable cooking receptacles, bottle-racks, power sockets, a monitor, a kitchen roll holder, the tap, hooks for utensils and even a cooker hood. Everything on hand, everything tidy in an instant.

New Logica System, by 

Valcucine, at Kitchen, Soul, Design L’Italia che Vive

The Mullet by March Studio

Situated in Melbourne’s inner-city suburb of Kensington, ‘The Mullet’ performs contorted gymnastics in order to facilitate an ambitious brief on a small, yet opportunistic site. The clients, Scott Smith and Phoebe Moore, wanted to commission not only a new and comfortable home, but also sought a challenging design. Running a family business in construction, Scott and Phoebe’s own home would become an opportunity for them to showcase their own capabilities. A Heritage overlay shaped the design for the front of the dwelling, requiring that the cottage façade and first few rooms flanking Hardiman Street be retained and renovated, (red roof and all.) This is where the formality is, the face to the heritage land of Eastwood Street blends seamlessly with its cottage neighbours. Three bedrooms and two bathrooms are resolved into the pre-determined Edwardian shell, freeing up the new extension for the living areas.

The ‘fun’ begins to emerge when rounding Hardiman Street. “I don’t like it” – says one of the locals half way through construction. “It’s not in keeping with the area…” The new extension is not meant to be sympathetic to an older style but rather been shaped by the clients’ brief, solar access and one of Melbourne’s best views back onto the city. The balancing act that the local resident detested emerged when the brief called for off-street parking. The house would straddle the parking area, and even with the grade of Hardiman Street to advantage, excavation was unavoidable. Since a digger would be coming to site anyway, the opportunity to dig a little deeper and sink a large concrete box (along with the children in it) was far too good to refuse. Buried within the concrete box is the rumpus room, wine cellar, laundry, and an additional bathroom. The box is capped with a concrete lid and garnished with strategically placed, trafficable glass skylights. The monolithic form anchors the new building into the side of the hill and is finished internally by the rough reality of building – and being – underground.

The concrete lid of the concrete box is not only the ceiling for below, but also the floor in both the kitchen and exterior deck. The pivot around which the other spaces are spun, the kitchen serves all parts of the house, while the dining and living areas are tucked up above the garage and closer to the night sky of Melbourne’s city lights. Timber battens clad the extension, wrapping the three spaces together and providing a linear base for the last hovering piece. Soaring above the living spaces is the black zinc roof. On the northern edge the roof is pulled up to increase natural light to the northwest corner, and pushed down to the neighbouring building on Hardiman Street on the northeast, so as not to overshadow it. On the south side, the operation is reversed, and the southwest corner is lifted to create a framed view of the city. This simple twisting operation grabs light and views from two corners and anchors the remaining two with rain heads falling to collection tanks. The action and drama of the twist is expressed and amplified on the ceiling below by a series of hand-plugged timber battens.

The Mullet, Melbourne, Australia, by March Studio, Photography © John Gollings

Design Intervention by Richard Hutten at the Sonneveld House

Dutch designer Richard Hutten has been invited to guest curate the interior of the Sonneveld House by altering the original layout with his own product designs.

The Sonneveld House Museum stands adjacent to the NAI on the corner of Jongkindstraat and Rochussenstraat in Rotterdam. Built in the early nineteen thirties, it is one of the best-preserved houses in the Nieuwe Bouwen style, the Dutch branch of the International School of Modernism. It was designed by the architecture firm of Brinkman & Van der Vlugt, also known for the Van Nelle Factory and Feyenoord Stadium. The Sonneveld House opened to the public as a house museum of the NAI in March 2001, following a period of intensive restoration and refurbishment. As a visitor, you can see for yourself what it was like to live in a hypermodern home in 1933.

Design Intervention by Richard Hutten at the Sonneveld House, November 17, 2013 – May 11, 2014, Rotterdam, Netherlands

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

The project is the design of a 1,280 sq.ft. condo, located on the ground floor of a triplex in Montreal. The mandate was to divide each living area in order to maximize while maintaining the architectural integrity of the existing location, each room with natural light. The concept was to highlight the raw materials, discovered during the demolition (brick wall, wall hemlock and steel structure), in order to communicate their material, their relief and color environment.

Upon entering the hall is semi-closed hall, so that it has an overview of the condo. The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room, where the master bedroom fits. It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase. A green velvet sofa, two vintage chairs and a bookshelf that leans against the bedroom wall bound the living room.

On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab which was covered by a light gray epoxy and polyurethane matt finish to replicate the natural color of concrete. The primary and secondary bedrooms, as well as the bathroom, are glossy white epoxy to distinguish the private area of the common space. The steel beam, flameproof, delimits the passage area. In the corridor leading to the bathroom, a light-emitting diode was installed in the recessed ceiling for a more intimate setting, which features the original hemlock wall.

Tone on tone, glossy black kitchen cabinets and electrical appliances are blended. The cooktop with integrated sub-hood, allows maximum exposure of brick wall, the backsplash, lit by a light-emitting diode recessed in counter. The dining table becomes the visual continuity of the kitchen island. In the bathroom, custom-made stainless steel countertop and bath rectilinear shapes are stacked on each other, forming a sculptural composition. On the floor, a white epoxy and in the shower a dark grey epoxy were applied. The contrast between these two colors form a psychological boundary of two areas: one is clear and bright, the other, darker, creating a private area for the shower and toilet. The window allows natural light in the room while preserving the intimacy of the space, with a frosted film.

Espace St-Denis, Montreal, Canada, by Anne Sophie Goneau

Editor's Picks

Bell Side Table
Hand-blown in the traditional manner using a wooden mould, the transparent tinted glass base asserts a sculptural presence in space, contrasting intriguingly with the solid brass frame on top while also forming with it a harmonious unit recalling the elegant curving silhouette of a bell. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Karuselli Lounge Chair
“Without question my favourite piece of interior design, and undoubtedly the most comfortable chair I’ve ever sat in. I like to retire to one with a cigar and a stiff drink as frequently as possible." - Sir Terence Conran. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services