Follow Daily Icon

Email Address:

A London Penthouse Apartment by Amos and Amos

Amos and Amos redesigned the layout of the 241-square-metre penthouse and sub-penthouse at 21 Wapping Lane to create a well defined and luxorious space that does justice to its setting and spectacular views. They arranged the kitchen, dining room and living space around one corner, and grouped the more private bedrooms and bathrooms around the opposite corner.
Design approach was to create a penthouse interior that represents a true departure from the norm. The result is a contemporary luxe interior that balances immaculate detailing and bespoke design with a carefully selected material palette evoking a strong metropolitan feel. The spiral stair was designed to access the rooftop terrace, which offers uninterrupted 360 degree views across the capital.

London Penthouse Apartment, London, England, by Amos and Amos, for Ballymore


If you wanted to try this art at home, you could do so with some pipes from polypipe.com, creating your own art piece.

u2i new Head Office by Morpho Studio

u2i’s new seat is located in a former cable factory in Zabłocie – a post-industrial district in Kraków. More than 800 m2 of space include work and relaxation areas designed in a modern way. The office part comprises two large conference rooms, several smaller ones, and an open space with upholstered benches intended for less-formal purposes. For the comfort of u2i’s employees, the company’s seat offers a number of conveniences both for larger official meetings and cosy co-working, e.g. in the open space at the table for working while standing up. In the central part of the office, there is a veranda with a swing, leading to the gaming room. Employees also have a kitchen with an open bar and a spacious dining room at their disposal. The prevailing material is ash wood, and light, subdued colours have been used in the entire interior. u2i’s original colours – greens and yellows – were complemented with shades of grey and black.

u2i new Head Office, Krakow, Poland, by Morpho Studio

Tel Aviv Flat by Pitsou Kedem Architect

Tel Aviv Flat, Rothschild Boulevard, by Pitsou Kedem Architect

The Tube Series by Piet Hein Eek for LEFF Amsterdam

The tube wood finds its origin in how the tube project started off. The initial idea was to create a clock that you could build and modify yourself. But we found the existing clock so beautiful that we developed it further, rather than making it a DIY clock. It just goes to show how an idea can snowball and turn into something quite different from what was originally intended. This clock would never have existed without the original DIY idea. What is so great about the end result is that the circular shape is exactly the same size as a standard drill size, so the clock can be integrated anywhere and the DIY element is still maintained to some extent. To show what’s possible with the tube clocks we have made the tube wood, these are beams of black ash, natural hevea and brown oak that make great table clocks when combined with the tube clock. If you put the tube audio on top of it, it becomes an even more beautiful and functional setting.

The Tube Series, by Piet Hein Eek, for LEFF Amsterdam

DATRI & DASA Homes by [mavarq]

The requirements: DASA house required continuous open spaces, a complete physical and visual communication with exterior areas, a full room with independent access from the main home, and an upstairs entertainment area accessible and communicated from every other space in the home. The materials used were to be minimal and simple, thus the use of steel, concrete and glass were predominant. DATRI house, on the other hand, required more spread out spaces and, different from neighboring DASA, that they be partitioned and differentiated from one another. It was important that the spatial experience of this home was such that space would be discovered as one moved from one space to another. In this case, there was an explicit demand for noticeable finishes to the interior that would mostly be covered by the use of simple materials. The challenge: designing two weekend houses for two brothers with different tastes and requirements who shared an objective: common use of exterior areas where DASA house would contribute its terrace and grill, while DATRI house would share its pool and storage place as contributions to the synergy of the complex.

The proposal: the design of a two home complex.
Materially, and with the intention of obeying structural conditions, it was sought for the ground floor of both houses to be visibly is made of concrete. This made it easier for the ground floor to also play a role in strengthening the foundations of both houses and countering the gravitational pull of the cantilever used in the second floor. The volumes of the second floors are made up of various solid and closed form trapezoid bodies made up of exposed brick walls.

DATRI & DASA Homes, Tepeji del Rio, Hidalgo, Mexico, by [mavarq]
Photography by Jaime Navarro Casa

House & Studio YC by RTA-Office

House and Studio YC is divided into five main bodies, each isolated from the other, with its own orientation and its own views to the exterior. The building is situated in the center of the plot, respecting the limits for construction and plot ratio. The house rises as a single body. Its shape is influenced by physical and morphological conditions and by the program. Building geometry is divided into five main bodies or pavilions separated by patios and all connected by a central distributor that serves the different rooms.

House & Studio YC, Barcelona, Spain, by RTA-Office
Photography by Lorenzo Vecchia

Mizkan Vinegar Packaging by Taku Satoh

The simple wooden box has the company’s logo, as well as Matazaemon – the name of the founder – written in Kanji. The elegant package contains “ingredients” like a vinegar bottle, a rounded out block of wood that acts as a stand, and a booklet with an overview of the company, as well as various recipes.

Mizkan Vinegar Packaging Design, by Taku Satoh

Northwest Harbor House by Bates Masi + Architects

Straddling freshwater wetlands and a tidal estuary just six feet above sea level, this house’s site demands extraordinary sensitivity to environmental concerns. Local zoning restricts the structure’s maximum coverage and proximity to wetlands areas, while FEMA requirements set the first floor structure above the base flood elevation. The house’s basic massing is therefore predetermined, limited to a one story, 1,900 square foot design, raised eight feet above the ground. The spaces within this envelope are arranged, articulated, and fenestrated based on an innovative structural system that infuses the house’s inner areas with light and circulating air.

Without occupying any of the limited allowed coverage, these open areas add considerable value by improving the house’s interior environmental quality and diminishing its impact on the local environment. The benefit is threefold: each opening draws light though the interior spaces to the carport below, conducts rainwater from the roof deck to the ground via integral downspouts carved into the piles, and ventilates by siphoning air through the middle of the structure.

At the roof the projecting piles divide the space between a deck directly coinciding with the living areas below and a modular planting system installed above each bedroom to reduce runoff. The projecting piles also serve as supports for photovoltaics that power geothermal pumps, utilizing the abundance of high ground water to heat and cool the house. At the ground level, the space below the house is utilized for parking and storage to minimize the footprint on the site.

Northwest Harbor House, East Hampton, New York, by Bates Masi + Architects

66MRN-House by ONG&ONG

Just off Stevens Road is this Zen-inspired dwelling with strong architectural lines and shapes that are further accentuated by the materials used. Comprising two main volumes, the front block houses the social spots, such as the living and formal dining areas, whilst service functions are relegated to the back, along with the kitchen. Although visually similar, the blocks are distinguished by texture – the social activity block is clad in granite and the service block in fare-faced concrete.

The design brief called for all spaces on the ground floor to form a cohesive whole so that when all doors are open on the ground floor, the individual spaces merge into a one – starting from the lap pool and garden at the entrance, to the living room in the front block and all the way to the kitchen in the rear block. A reflective pool divides the two main blocks and sits at the base of a sheer three-storey-high void that reaches the roof. This void forms the home’s visual and spatial centre and also works as a means of drawing up hot air so that the cooler air can rush in to keep temperatures low.

The master bedroom sits on the second floor of the main social volume, whilst the master bathroom as well as the children’s bedrooms are to the back. In the attic floor above is an additional bedroom and number of multipurpose spaces. Adjoining terraces and open decks lined in artificial grass make the rooftop an interesting space where lines between indoor and outdoor space are blurred.

With its natural textures and abundance of greenery, it is the adherence to minimalist design that forms the essence of this modern family home, thus providing its inhabitants with a relaxing, spacious abode to return to at the end of the day.

66MRN-House, Singapore, by ONG&ONG
Photography by Derek Swalwell

Maison H3 by Vincent Coste

Maison H3, Saint Tropez, by Vincent Coste
Photography by Florent Joliot

Editor's Picks

Konstantin B
…the compensation for all the things you simply did not do, polished to perfection. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Diz Armchair by Sergio Rodrigues
Handcrafted from solid eucalyptus this Brazilian classic is designed with soothing smooth edges, making it one of the most comfortable and laid-back lounge chairs around. [more...]


More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon