Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Creuse House by M Architecture

Creuse House, Renovation and Extension, Schaerbeek, Belgium, by M Architecture, Photography by © bepictures

Casa Ericeira by Monica Penaguião

Courage, talent, style and refined humor go hand-in-hand in this house. Decorated under the direction of Monica Penaguião in a sophisticated style, this house is a song of optimism.

Furniture and accessories by: Swedese, Baccarat, Venini, Fornasetti, Flos, and above: Lamps by Tom Dixon and New Antique Chairs by Marcel Wanders for Cappellini.

Casa Ericeira, Portugal, by Monica Penaguião, via: Elle Decor

Studio Job House

Job Smeets and Nynke Tynagel have renovated and converted a 1960s villa into a home-cum-museum. To add authenticity to their restoration of the villa, the designers tracked down the same model of car owned by the previous occupants – a 1972 Ford Taunus GXL Coupé – which now sits in the garage, ready for use.

Studio Job House, Bergijk, Netherlands, via: Wallpaper, Photography: R. Kot

Apartment in East Sydney by Katon Redgen Mathieson

A one-bedroom apartment located within the Republic 1 development in East Sydney. Although small, the apartment is enveloped in glazing on three sides that provide access to light, cross ventilation and city views. A floating kitchen bench sits clear off the floor and is a planning solution to the extensive glazing. Refrigeration and storage is accommodated in adjacent concealed full height cupboards. A floating joinery unit to the bedroom provides storage whilst acting as handrail between the bedroom and void to the living room below.

Apartment in East Sydney, Australia by Katon Redgen Mathieson

Residential Church XL by Zecc Architecten

Dutch practice Zecc Architecten has completed Residential Church XL an abandoned church located in Utrecht, Netherlands which has been repurposed and converted into a single family residence. hundreds of empty churches are scattered throughout the Netherlands and since 1970 more than 1000 churches have been closed by communities with over 1/3 of those structures being demolished. Re-use is the only way to prevent long-lasting vacancy or destruction of the historical layer within the city. The purpose of the re-use of the St-Jakobuskerk was to revalue the dignified monument with little interventions as possible. The facade stands inconspicuously along a street at the Bemuurde Beerd in Utrecht city. Religious services have not occurred at this location for twenty years and was even used as an antique furniture showroom. The church also served as meeting place and venue for small concerts and dictated the implementation of a large mezzanine floor. This floor was an important factor in the designing process and has been substantially modified to recover and enlarge the interior spatial qualities. Partial removal of the floor generated interesting sight lines allowing light to permeate the ground floor. Underneath the manipulated floor reside the bedrooms, study and a bathroom. Ambient daylight enters through vacant spaces in the floor and openings in walls.

At the rear of the dwelling, the functional section of the kitchen is adjacent to a dining table created from old pews. To strengthen the relationship with the backyard and to provide additional daylight, three new fenestrations were added. the sleek transparent facades contrast the original stained glass windows allowing colored light to stream through the preserved exterior. The existing wooden floor and doors were retained and repaired where necessary. the new white floor sculpture is pulled away from the original walls, columns and arches. The sleek stucco volume is constructed from steel, wood and sheet metal. Closed parapets guide sight lines and encompass the living areas. Transparent surfaces within the volume constantly offer another insight of fragments in the interior while simultaneously reflecting historical elements, fusing the old and new.

Residential Church XL, by Zecc Architecten, Photography by Frank Hanswijk,
via: designboom

L’Opéra Restaurant by Odile Decq

French architect Odile Decq has completed the ‘(Phantom) L’Opéra Restaurant’, which recently opened in the Palais Garnier located in Paris, France. Recessed within the historical building, visitors pass the facade’s original pillars to enter the undulating interior. The mezzanine space is carefully integrated to resist touching the existing structure’s walls, columns and roof. The contemporary addition compliments the classical details of the vaulted stone ceiling without altering history.

Accommodating and seating 90 guests at one time, the large floor plate is suspended with concealed steel plates. A glass wall encompasses the interior isolating the space from the existing shell. the billowing white structure touches down to the lower level producing integrated organic supports. The striking red chairs, benches, and floors produce a theatrical character reminiscent of the phantom of the opera which was once performed within the auditorium.

L’Opéra Restaurant, Garnier Opera, Paris, France, by Odile Decq, Odile Decq Benoit Cornette Architectes Urbanistes, Photography by © designboom, © roland halbe, via: designboom

Boxing Life Apartment by UdA – Architetti Associati

A Calvinist essentiality that recalls diaphanous, diffuse, pervasive lights in sharp contrast black and white, and rigorous geometry where very little space is left indeterminate or uncertain. A seemingly scarce indulgence reminiscent of a more evident sensuality, immediate in the relationship between the body the occupation of the space, which finds expression by means of the geometric articulation of a sequence of containers; containing and contained.

Inspired by the oriental sensibility for the “box” as a container full of instruments for the unfolding of human life and by the drawer holding the domestic objects which are the primary nucleus at the centre of the oriental domestic space, all the spaces are obtained from a sequence and superimposition of cupboards, containers and joinery that not only organise the functional aspects of life, but also contain it, forming bathrooms, bedrooms, kitchen and other living spaces in a sequence that is at once labyrinthine, yet clear and reassuring in its inexorable mechanism.

Even so, the container, modeled and modified by the highly worked material surface, recalls and alludes to the physical dimension of the human body and to a sensuality completely devoted to containing life; humour, affection. Tragic, sweet, sublime Virgin of Nuremberg, the porcupine’s quills removed in an innocuous representation of the domestic fort/castle in which we come back to believing ourselves the masters of our own lives, in a perennial oscillation between intimate introversion and public exposure to the light, to relationships, to chance encounters, here represented by the expansive, fully-glazed living room and entrance.

Following the game of the Chinese boxes placed one inside the other, one can imagine a suburb that contains a building that contains an apartment; rooms, furniture and objects – or in a metaphorical sense a story that contains another. Certainly a change of scale from the large to the small in which that which changes is the dimension and not the value or importance of the various boxes. Stories that proceed at times following the line of reason, at times in opposition – rational, orthogonal volumes that are at odds with furniture with inclined planes, fittings curved and asymmetrical.

Metallic laser-cut surfaces set against hand-lacquered woods, graphic colours (black and white) against red and ochre in a continuous succession of light and shade, of finished versus crude, of low versus high, and of the playful versus the serious to give body to a story that contains, from passage to passage, from chapter to chapter, rigour and incoherence, calculation and improvisation, method and paradox.

French mathematician Henri Poincaré once said “creativity is to unite existing elements with new connections that they may be useful” “creativity is the union of disorder and order”.

Boxing Life Apartment, Turin, Italy, by UdA – Architetti Associati, via: mocoloco

Raiffeisen Bank, Switzerland by NAU

Raiffeisen’s flagship branch on Zurich’s Kreuzplatz dissolves traditional barriers between customer and employee, creating a new type of “open bank,” a space of encounter. Advanced technologies make banking infrastructure largely invisible; employees access terminals concealed in furniture elements, while a robotic retrieval system grants 24 hour access to safety deposit boxes. This shifts the bank’s role into becoming a light-filled, inviting environment — an open lounge where customers can learn about new products and services. This lounge feels more like a high-end retail environment than a traditional bank interior. Conversations can start spontaneously around a touchscreen equipped info-table and transition to meeting rooms for more private discussions. The info-table not only displays figures from world markets in realtime, but can be used to interactively discover the history of Hottingen, or just check the latest sports scores.

Elegantly flowing walls blend the different areas of the bank into one smooth continuum, spanning from the customer reception at the front, to employee workstations oriented to the courtyard. The plan carefully controls views to create different grades of privacy and to maximize daylight throughout. The walls themselves act as a membrane mediating between the open public spaces and intimately scaled conference rooms. Portraits of the quarter’s most prominent past residents like Böklin, Semper or Sypri grace the walls, their abstracted images milled into Hi-macs using advanced digital production techniques. While intricately decorative, the design ground the bank in the area’s cultural past, while looking clearly towards the future.

Raiffeisen Bank, Kreuzplatz, Zurich, Switzlerland, by NAU, for Raiffeisen Schweiz Niederlassung Zürich

Unico Wine Cellars by Fernando Salas

The project required maximum rigor, leaving little space for improvisation or casualty. Every material used in the process should previously be analyzed to ensure they met the pertinent bacteriological requirements, to achieve an optimum conservation and quality of the wine. In its essence, the alteration project was begging for a reduction and simplicity in the variety of materials; the main protagonist of the project were the wine barrels, so the concept of the project must have been based on resolving certain technical requirements and new systems, dignifying the architectural finish and achieving a globally harmonic space, functional and elegantly sober for the sanctuary of one of the “unique”, excusing the repetition, best wines in the world.

Unico Wine Cellars, Vega-Sicilia in Valbuena de Duero, by Fernando Salas, via: David Report, Photography by Rafael Vargas

Tribal DDB Office by i29 Interior Architects

The goal was to create an environment where creative interaction is supported and to achieve as much workplaces as possible in the new structure with flexible offices and large open spaces.

i29 searched for solutions to various problems which could be addressed by one grand gesture. At first a material which could be an alternative to the ceiling system, but also to cover and integrate structural parts. Acoustics became a very important item, as the open spaces for stimulating creative interaction and optimal usage of space where required. This led us to the use of fabrics. It is perfect for absorbing sound and therefore it creates privacy in an open space. From felt we made ceiling, walls, furniture and lamps.

Tribal DDB Office, Amsterdam, Netherlands, for i29 Interior Architects

Editor's Picks

Konstantin B
…the compensation for all the things you simply did not do, polished to perfection. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Fjordfiesta Scandia Senior
by Hans Brattrud

A Norwegian furniture design classic from 1957, Scandia Senior is a comfortable high-back easy chair with a leather head cushion, on a satin swivel base. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services