Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

McDonald’s Architectural Identity by Patrick Norguet

McDonald’s has put Patrick Norguet in charge of designing the new architectural identity for its restaurants in France. A project which is exciting in terms of its scope as well as in its technical and sociological constraints since it concerned McDonald’s returning to its founding myth: familial fast food. If the brand was originally founded on the family, its image has little by little slid towards a more urban and adolescent tone. A return therefore to McDo’s DNA with this new interior design that Patrick Norguet, literally and figuratively, matches with getting back to roots.

The plant metaphor, with its branching development, this root common to the brand and to the family, is transformed here into an architecture which is transversal and expansive: birch plywood takes root and branches out in the restaurant in order to create areas, functions and moods for different social requirements without compartmentalizing. This organic and functional furniture/architecture offers several possibilities, several eating choices from eating standing up for lone teenagers, alcoves providing privacy to family table service, a small revolution at McDonald’s with digital control terminals integrated into the base and distributed throughout the restaurant. Henceforth, a mother can settle with her offspring at a table, order from a nearby terminal and wait for the meals to be brought to the table.

Patrick Norguet’s design, which as always hits the spot, uses contemporary white which he counterbalances with fun colours without falling for “toy” conventions like for example the storage elements with the painted metal boxes included in the base template. The luminous ambiance and the quality of the acoustics are exceptionally meticulous and offer customers a comfort which is rare today, whilst the quest for a certain radical nature is revealed through the choice of materials (plywood, sheet metal, concrete, etc.), tested in conditions of heavy passage to respond to the constraints of such a popular restaurant.

The designer is using his “Still” metal chair for Lapalma for the seats with a new high stool version specially designed for the occasion. The ceramic floor also designed by Patrick Norguet for Lea Ceramica immediately lends a distinctive tone to the venue. These huge, ultra-slim 2 metre slabs break with usual visual conventions: warm and graphic without being carpet, they change our habits in terms of flooring to create a brand new typology. Piloted at the start of the year in the Villefranche-de-Lauragais restaurant 40 km from Toulouse, the concept was immediately appealing and spoke volumes. 6 restaurants are currently in the pipeline throughout France.

McDonald’s France Architectural Identity by Patrick Norguet

The Grand Dame by ASKarchitects

One such rough diamond was a 310sqm neoclassical private residence. Originally built for the French Councilor, this residence is a fine example of a typical Landmark Piraeus building. The architecture practice ASKarchitects co-founded by the Greek architect Stella Konstantinidis, was approached in 2007 with a brief to renovate the existing landmark while introducing a new built extension penthouse opening up the green roof. For this project, outmost care and sensitivity was paid to the historic values of the structure. New life has been introduced without forgetting about those that have gone by.

The finished residence consists of a four-story building with the new built section consisting of 90sqm. The aim was to create an open plan residence to house a family of four. The building was stripped to its bare bones and minor but effective interventions were applied to reinforce the original structure. All interior walls were demolished and replaced with sliding doors/walls for flexible living. The most flexible being the timeless old world courtyard reminiscent of the former days of outside neighborhood chit-chat now with over scaled glazed doors giving/retaining the sense of the endless height now bestowing a point of contact to all boundaries of the daily life. As the architect herself puts it ‘this courtyard area has become the lungs of the house’.

The Grand Dame, Piraeus, Athens, Greece, by, ASKarchitects
Photography by, Vangelis Paterakis, via: Yatzer

Hotel Missoni Kuwait

Every detail designed by Rosita Missoni to create an exhilarating sensory experience.

Hotel Missoni, Kuwait

ATG IT-Department by Note Design Studio

Note Design Studio has completed the design for the Swedish company ATG and their new IT department. The requirements from the client was a high functioning, professional open work space for 50 more co-workers, with good acoustics and lighting, but also with spaces for both informal meetings and conference rooms. The inspiration came from aerial photography with the typical distinct pattern of varied land surfaces connected to each other. In the interior design we used different flooring to create individual spaces in the landscape. the interior should give the visitor a visually stimulating journey around the office. There are small meeting rooms for one, two or three people that should give a relaxed, intimate feeling, in soft warm colors with comfortable seating and a more homely feeling. The conference rooms are a bit more formal in their grayish color scale and solid wooden tables, but still offering glances out to the open office with it’s strong colors and the movement going on there. the color scale ranges from soft white and grey tones over to pitch black with bright colored details in green, yellow, blue and high energy luminous orange. The office covered an area of 1500 square meters just beside the Swedish national arena for trotting.

ATG IT-Department, Sweden, by Note Design Studio, Photography by Jason Strong Partners, via: designboom

Creuse House by M Architecture

Creuse House, Renovation and Extension, Schaerbeek, Belgium, by M Architecture, Photography by © bepictures

Casa Ericeira by Monica Penaguião

Courage, talent, style and refined humor go hand-in-hand in this house. Decorated under the direction of Monica Penaguião in a sophisticated style, this house is a song of optimism.

Furniture and accessories by: Swedese, Baccarat, Venini, Fornasetti, Flos, and above: Lamps by Tom Dixon and New Antique Chairs by Marcel Wanders for Cappellini.

Casa Ericeira, Portugal, by Monica Penaguião, via: Elle Decor

Studio Job House

Job Smeets and Nynke Tynagel have renovated and converted a 1960s villa into a home-cum-museum. To add authenticity to their restoration of the villa, the designers tracked down the same model of car owned by the previous occupants – a 1972 Ford Taunus GXL Coupé – which now sits in the garage, ready for use.

Studio Job House, Bergijk, Netherlands, via: Wallpaper, Photography: R. Kot

Apartment in East Sydney by Katon Redgen Mathieson

A one-bedroom apartment located within the Republic 1 development in East Sydney. Although small, the apartment is enveloped in glazing on three sides that provide access to light, cross ventilation and city views. A floating kitchen bench sits clear off the floor and is a planning solution to the extensive glazing. Refrigeration and storage is accommodated in adjacent concealed full height cupboards. A floating joinery unit to the bedroom provides storage whilst acting as handrail between the bedroom and void to the living room below.

Apartment in East Sydney, Australia by Katon Redgen Mathieson

Residential Church XL by Zecc Architecten

Dutch practice Zecc Architecten has completed Residential Church XL an abandoned church located in Utrecht, Netherlands which has been repurposed and converted into a single family residence. hundreds of empty churches are scattered throughout the Netherlands and since 1970 more than 1000 churches have been closed by communities with over 1/3 of those structures being demolished. Re-use is the only way to prevent long-lasting vacancy or destruction of the historical layer within the city. The purpose of the re-use of the St-Jakobuskerk was to revalue the dignified monument with little interventions as possible. The facade stands inconspicuously along a street at the Bemuurde Beerd in Utrecht city. Religious services have not occurred at this location for twenty years and was even used as an antique furniture showroom. The church also served as meeting place and venue for small concerts and dictated the implementation of a large mezzanine floor. This floor was an important factor in the designing process and has been substantially modified to recover and enlarge the interior spatial qualities. Partial removal of the floor generated interesting sight lines allowing light to permeate the ground floor. Underneath the manipulated floor reside the bedrooms, study and a bathroom. Ambient daylight enters through vacant spaces in the floor and openings in walls.

At the rear of the dwelling, the functional section of the kitchen is adjacent to a dining table created from old pews. To strengthen the relationship with the backyard and to provide additional daylight, three new fenestrations were added. the sleek transparent facades contrast the original stained glass windows allowing colored light to stream through the preserved exterior. The existing wooden floor and doors were retained and repaired where necessary. the new white floor sculpture is pulled away from the original walls, columns and arches. The sleek stucco volume is constructed from steel, wood and sheet metal. Closed parapets guide sight lines and encompass the living areas. Transparent surfaces within the volume constantly offer another insight of fragments in the interior while simultaneously reflecting historical elements, fusing the old and new.

Residential Church XL, by Zecc Architecten, Photography by Frank Hanswijk,
via: designboom

L’Opéra Restaurant by Odile Decq

French architect Odile Decq has completed the ‘(Phantom) L’Opéra Restaurant’, which recently opened in the Palais Garnier located in Paris, France. Recessed within the historical building, visitors pass the facade’s original pillars to enter the undulating interior. The mezzanine space is carefully integrated to resist touching the existing structure’s walls, columns and roof. The contemporary addition compliments the classical details of the vaulted stone ceiling without altering history.

Accommodating and seating 90 guests at one time, the large floor plate is suspended with concealed steel plates. A glass wall encompasses the interior isolating the space from the existing shell. the billowing white structure touches down to the lower level producing integrated organic supports. The striking red chairs, benches, and floors produce a theatrical character reminiscent of the phantom of the opera which was once performed within the auditorium.

L’Opéra Restaurant, Garnier Opera, Paris, France, by Odile Decq, Odile Decq Benoit Cornette Architectes Urbanistes, Photography by © designboom, © roland halbe, via: designboom

Editor's Picks

Konstantin B
…the compensation for all the things you simply did not do, polished to perfection. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Fjordfiesta Scandia Senior
by Hans Brattrud

A Norwegian furniture design classic from 1957, Scandia Senior is a comfortable high-back easy chair with a leather head cushion, on a satin swivel base. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services