Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Twin Peaks House by Jackson Clements Burrows

This project involved the design of alterations and addition to an existing Edwardian house of some historical significance which is located in an area with a Heritage overlay. The brief for the house revolved around accommodating a family, including 3 children. The proposal included 3 new bedrooms and activity space to the new first floor at the rear and a large family /kitchen area directly below. The existing house included a new master bedroom / ensuite, study and the maintenance of the original grand dining room and lounge areas. The idea of the house was organised around finding a compatible but distinctive relationship between the existing interior and the new addition and the existing external form and the new addition. This was achieved through the use of a common materiality contrasting black brick for the new against red brick in the old. The pitched external roof forms, a requirement of stringent Heritage guidelines, were expressed as “twin peaked” gable ends that aligned directly with the with the double valley hip roof of the existing house. The external timber clad rainscreen is defined as a one third proportion that aligns directly with the existing slate tiled roof of the existing house. While compatible in terms of proportion and alignment the reductive abstraction of the new exterior and interior, suggests a new relationship to both the immediate garden and the greater surrounding context. Internally the new addition uses white painted timber lining boards and exposed internal black work to define a new family living space. The use of materials normally associated with the exterior of a Heritage house suggests an inversion of our normal reading of an interior that is both surprising and yet reassuring in terms of its familiarity.

Twin Peaks House, by Jackson Clements Burrows, Photography by Shannon McGrath

Yarra House by Leeton Pointon Architects

A carefully considered response to a very steep site with understated ‘mute’, gently sloping, roughly rendered walls and a curved concrete roof. Celebrating modern Australian family life, a generosity of space without ostentation that is practical and serviceable.

Yarra House, by Leeton Pointon Architects, in association with Susi Leeton Architects, Photography © Peter Bennets

Hagiwara Meat Shop by Design Eight

Hagiwara Meat Shop, Kamakura, Japan, by Design Eight

Mistral Wine Bar by Studio Arthur Casas

The space, in its raw form, was long, hollow, and had high ceilings. Arthur Casas built out the shop and used it’s length to his advantage. The architect deisnged a long hallway, where the walls are angled and lined with a high gloss white plastic, black mirror, and vertical slats of raw wood. Wine bottles are held in the wall by cut-out holes, just big enough for the bottle shaft. With each label facing upward, Mistral’s store guests can walk through the shop and easily view the products. The long hallway leads into the bar area, where the wall materials from the wine display area continue. The space is modern, yet warm and approachable; making it a great spot to grab some friends and enjoy a wine tasting.

Mistral, São Paulo, Brazil, by Studio Arthur Casas, Photography by FG+SG fotografia de arquitectura, via: Knstrct

Wu Residence by Neri&Hu

Shanghai-based architects Neri&Hu recently completed a 250 square-meter private residence in a high rise tower in the heart of Singapore. The client’s mandate was simple: “Give me three bedrooms and a project that will challenge the conventional notion of what a flat should be.” Rising up to this challenge, Neri&Hu initiated the project by questioning the fundamentals of the “house” typology itself, asking themselves: How can we free up the plan and make it feel light and loft-like? What is the relationship between the communal and private? When and how should privacy be maintained, if at all? What are the essential and non-essential program components that make a “home”? What is domesticity?

The resulting parti breaks though all conventions of the standard apartment layout by placing the rooms away from the building edge, reserving a continuous corridor along the entire perimeter. Rather than enter into the center and then radiate outwards towards individual rooms, a configuration often taken for granted as the ideal condition in high rise residences, here, the private zone forms the core of the space, while the public circulation zone envelops and ties everything together. The strategic insertion of three free floating volumes, clad in wood, stone, and copper, adds to the depth of the spatial layers, enclosing within them the most private and intimate rooms of all–the study and the two bathrooms. The remaining space is kept transparent, pushing the boundaries of how open and extroverted a room can be, while still maintaining privacy. The project rejects the parcelization of spaces found typically in apartment layouts, creating an openness and expansiveness that is more conducive to the contemporary lifestyle.

Wu Residence, Singapore, by Neri&Hu, Photography by Pedro Pegenaute

5sculptures by Gus Wüstemann

This flat was originally the atelier of the painting school, a spacious room with a lot of light, surrounded by a corridor with several serving rooms. In the 1920s two conventional flats were built in.

We stripped everything back to the original structure, looking for space and light and interpreted the corridor and the additional rooms as one entity with the atelier, by enlarging the original door openings into proper wider gaps. So in the end there was just one big space, with the necessary remaining fragments of the original supporting wall. These slices of walls we are the semen out of which we created the 5 sculptures, new objects playing and generating different living situations. Each sculpture can unfold by sliding room high, partly soundproof elements.

Different room situations occur, when the sculptures touch each other. The flat can be used as a loft or, great for a family, as a 4 bedroom flat. By creating sculptures rather than rooms (the bath is an open stone sculpture, which can be separated by a fine glass membrane) the maximum amount of space is available and usable the whole day. the sleeping room is like the bath room part of the living room, but can be separated from it by a large sound proof sliding door (part of the kitchen sculpture).

The 5 sculptures give light to the whole place through indirect in built light gaps and become a lively part of this world and not just periphery furniture. Those light gaps indicate the trace of the old supporting wall, the semen and the freshly grown sculpture. They are witness of time and the progress of our perception of living. We impose various programs on the sculptures, which influence the materialization. So holds a stone the bath and shower, the y shaped cupboard sculpture creates a new room by touching this stone, in the same time cuts the ceiling and exposes its inner skeleton and the kitchen is a flying cube, telling of the original spacious structure. The sculptures write their own script.

5sculptures, Zürich, Switzerland, by Gus Wüstemann, Photography by Bruno Helbling

Orfila Flat by Schneider Colao Architects

Located in a quiet street in the Chamberi neighborhood of Madrid, the Orfila flat is a gut renovation intervened within a historic 19th century apartment building. The original 200 sq. meter flat contained a winding maze of rooms which were gutted to design a structural framework allowing for an open plan which brings together various domestic programs including sleeping quarters, office, living space, open shower, kitchen and terrace.

The project materials are addressed simply using naturally treated Macael marble throughout the flat and Dinesen hardwood floors in the bedrooms. The massive nature of the marble surface offers a continuous artificial landscape that fuses washrooms and public spaces into one.

Vertical openings were enlarged through structural means as much as possible and a terrace was extended beyond the existing limits of the property to maximize natural light.

Orfila Flat, Madrid, Spain, by Schneider Colao Architects, Photography by Diego Dominguez

Air France Business Lounge by Noé Duchaufour-Lawrance

Brandimage and Noé Duchaufour-Lawrance have designed the new Air France business lounge at Paris-Charles de Gaulle airport. This lounge has been conceived as a harmonious pathway, consisting of sections which are conducive to walking acting as a prelude to the journey ahead. The architectural concept was inspired by a park and developed around a contemporary reinterpretation of the plant expression. Shapes, materials and colours conjure up nature and the organic world. The paths are organised and give structure to the lounge like offshoots of a plant: taut lines and curved shapes go hand in hand with the vision and retain privacy without partitioning. This upmarket lounge, which is over 3,000 m2, is situated in the new S4 boarding satellite at Paris-Charles de Gaulle.

Air France Business Lounge, by Brandimage and Noé Duchaufour-Lawrance

Caro Hotel by Francesc Rifé Studio

Located in the heart of the city, little more than 200 metres from Valencia Cathedral and the Basilica, the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia. An urban and commercially independent hotel, the establishment has intelligently merged the legacy of historical substrata lying within its walls with the most vanguard of interior design.

Unique and authentic in style, the project undertaken by the interior designer Francesc Rifé is meticulous in its attention to detail, imbuing the hotel with a contemporary air, clean, geometric lines, which merge seamlessly with the original architectonic features of the former Palace of the Marquis of Caro, whose eclectic facade dates back to the nineteenth century. Beyond its facade, its walls stand guard over an unparalleled inheritance of more than 2,000 years of history, of which the original mosaic belonging to the founding city of the Roman era, “Valentia Edetanorum” (2nd century B.C.), the thirteenth-century Arabic defensive wall, several gothic arches and nineteenth-century constructions have been preserved, restored and integrated into its spaces.

Caro Hotel, Valencia, Spain, by Francesc Rifé Studio

Editor's Picks

Bell Side Table
Hand-blown in the traditional manner using a wooden mould, the transparent tinted glass base asserts a sculptural presence in space, contrasting intriguingly with the solid brass frame on top while also forming with it a harmonious unit recalling the elegant curving silhouette of a bell. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Diz Armchair by Sergio Rodrigues
Handcrafted from solid eucalyptus this Brazilian classic is designed with soothing smooth edges, making it one of the most comfortable and laid-back lounge chairs around. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services