Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Interior FOR by adn Architecture

Interior FOR, Brussels, Belgium, by adn Architecture

Issey Miyake Reality Lab by Tokujin Yoshioka

Japanese designer Tokujin Yoshioka has created a boutique for Issey Miyake, stocking the more experimental and unusual creations from the legendary designer. Yoshioka wanted to play on the idea of shopping in laboratories, so he designed the Issey Miyake Reality Lab. with a clinically themed interior divided into blue and green coloured zones, he describes “the contrast between the texture of peeled wall and the futuristic coloured aluminium expresses contrast between history and future.”

Issey Miyake Reality Lab, 5-3-10 Minami Aomaya, Minato-ku, Tokyo, by Tokujin Yoshioka, Photography by Masaya Yoshimura

Pullman Business Playground by Mathieu Lehanneur

Mathieu Lehanneur and Pullman reinvents meetings with the ‘Business Playground’ room as a perfect illustration of the “blurring” of private and professional life. This room reflects the brand’s ‘Work hard, Play hard’ motto as well as its guests’ lifestyle. It combines performance and pleasure with a fresh take on the traditional aspects of a meeting: a meeting table designed like a poker table, a private area for informal conversations or breaks, and a cabinet of curiosities. All these features are designed to stimulate creativity and reinvent international hospitality codes. The Pullman London St Pancras will premier the ‘Business Playground’ room from November 2013, before it is gradually rolled out across the network starting in 2014. Pullman is an event organization expert, with over 30,000 events organized in its hotels. It aims to offer a unique meeting experience and remove the increasingly artificial barrier between work and relaxation. The ‘Business Playground’ room is a far cry from very formal conventional meeting rooms and disrupts the codes of business with style by focusing on defining elements and unique furniture create specially for Pullman.

Pullman Business Playground, by Mathieu Lehanneur, Photography © Didier Delmas

Art Warehouse by Powerhouse Company

Next to Schiphol, Amsterdam’s international airport, Powerhouse Company designed Art Warehouse, a new space that combines art storage, meeting rooms and exhibition space. LiNK Art Company is an art consultancy for businesses, institutions and individual clients, providing a wide range of art services. Together with Studio Rublek – architectural light designers – they asked for a new space that is efficient in storing art and also serves as a maximized showcase for guests. The paradox of efficiency and beauty is solved by creating a grid based on shelving systems and placing a modern pavilion in the center of the space. The ground level handles all logistics and situates the storage facility. This specially designed depot fulfills the highest standards for art care, maintenance and storage. The walls of the pavilion are used to exhibit a selection of the available art pieces. Different lighting fixtures, from Studio Rublek, illuminate the art. The walls also create two meeting rooms in the heart of the pavilion. These meeting rooms can be divided and closed off with sliding doors integrated in the walls. The first floor, with its mirror glass outer edge, serves as a terrace in the space. This terrace provides an extension of the exhibition space where special pieces – like design furniture and contemporary sculptures – can be exhibited. The space also gives a panoramic overview of the currently stored art. With all these different spaces and functions, Art Warehouse is a multifunctional framework for meetings, exhibitions, art storage and light design in an existing warehouse building.

Art Warehouse, Schiphol, The Netherlands, by Powerhouse Company
Photography by Christian van der Kooy

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

The project is the design of a 1,280 sq.ft. condo, located on the ground floor of a triplex in Montreal. The mandate was to divide each living area in order to maximize while maintaining the architectural integrity of the existing location, each room with natural light. The concept was to highlight the raw materials, discovered during the demolition (brick wall, wall hemlock and steel structure), in order to communicate their material, their relief and color environment.

Upon entering the hall is semi-closed hall, so that it has an overview of the condo. The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room, where the master bedroom fits. It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase. A green velvet sofa, two vintage chairs and a bookshelf that leans against the bedroom wall bound the living room.

On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab which was covered by a light gray epoxy and polyurethane matt finish to replicate the natural color of concrete. The primary and secondary bedrooms, as well as the bathroom, are glossy white epoxy to distinguish the private area of the common space. The steel beam, flameproof, delimits the passage area. In the corridor leading to the bathroom, a light-emitting diode was installed in the recessed ceiling for a more intimate setting, which features the original hemlock wall.

Tone on tone, glossy black kitchen cabinets and electrical appliances are blended. The cooktop with integrated sub-hood, allows maximum exposure of brick wall, the backsplash, lit by a light-emitting diode recessed in counter. The dining table becomes the visual continuity of the kitchen island. In the bathroom, custom-made stainless steel countertop and bath rectilinear shapes are stacked on each other, forming a sculptural composition. On the floor, a white epoxy and in the shower a dark grey epoxy were applied. The contrast between these two colors form a psychological boundary of two areas: one is clear and bright, the other, darker, creating a private area for the shower and toilet. The window allows natural light in the room while preserving the intimacy of the space, with a frosted film.

Espace St-Denis, Montreal, Canada, by Anne Sophie Goneau

McCann Offices by Design Research Studio

The McCann Erickson Headquarters in New York. It’s the first corporate headquarters undertaken by Design Research Studio, the interior and architectural division of Tom Dixon, alongside US architectural firm Gensler.

McCann Offices, New York, by Design Research Studio

Stuart Weitzman Flagship Store by Zaha Hadid

The Milan flagship is fluid and playful. A dialogue of geometry and materiality creates an enchanting rhythm of folds and recesses further shaped by functional and ergonomic considerations. Modular display units showcase shoes and also provide seating, while a seamless integration of diverse forms invites our curiosity. The juxtaposition of these distinct elements of the design defines the different areas of the store. Rooted in a palette of subtle monochromatic shades, Zaha Hadid created an interior landscape of discovery centred on two separate zones to enhance the relationship between the customer and the collection.

Experimentation with materials and construction technologies further define the unique space. The curved modular seating and freestanding display elements have been constructed from fibreglass dipped in rose gold – a technique similar to that used in boat manufacturing. Also, the glass-reinforced concrete (GRC) of the store’s walls and ceiling expresses solidity whilst at the same time the delicate precision of complex curvatures focus on special areas for display.

Stuart Weitzman Flagship Store, Milan, Italy, by Zaha Hadid

Bitterli House by Roger Stüssi

Bitterli House, Zurich, Switzerland, by Roger Stüssi, Photography © Bruno Helbling

Villa Oppenheim by Pott Architects

Situated in Heringsdorf, a spa on the island of Usedom, Villa Oppenheim is one of the finest examples of the historic spa architecture of the German Baltic. We have renovated the villa at the front of the main promenade of the popular resort on the basis of its original design, restoring it to its original use as an exclusive, private holiday residence. To create a house as a unified whole, Pott Architects also took on the custom-made interior design of the villa. This included the design of kitchens and baths, even an in-house wellness area, down to the furniture and every last detail. We have succeeded in maintaining the character of the house while adding new elements to create a modern appearance. The result is a shining example of a 21st century spa in the lovely setting of the Usedom holiday resort.

Villa Oppenheim, Usedom, Germany, by Pott Architects
Photography © Sebastian Treytnar, KLAFS

Kabinett by Septembre

The conversion of a former manufacturing workshop in a Parisian alley to a family apartment. Multifunctional wooden cabinetry lines the perimeter of the space to open up the central living area.

Kabinett, Paris, by Septembre, Photography by Maris Mezulis

Editor's Picks

Brick Flip Clock
The classic vintage flip clock, reinvented and redesigned, made from a stainless steel case and a precision machine. Mount it on the wall or simply place it on a desk. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Diz Armchair by Sergio Rodrigues
Handcrafted from solid eucalyptus this Brazilian classic is designed with soothing smooth edges, making it one of the most comfortable and laid-back lounge chairs around. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services