Follow Daily Icon

Email Address:

Fez House by Álvaro Leite Siza

This home and studio space, ‘the work of my life’ according to Álvaro Leite Siza, took 12 years to complete, assembling the site, designing the house, and then building it. The home’s size is almost statuesque with its lines and angles.

“To do architecture it’s necessary a client, a promoter. When I realized, in certain moment of my career that to continue my path I would need to occupy that role too, I didn’t hesitate. I conciliated objectives, interests, goals, I pursued an ideal and I achieved a dream. I also had the need to be, in this work, supervisor, coordinator and project director, in an organization in direct administration. I started this work in 2004 and I finished it in early of 2005. The construction begins in February of 2006 and was concluded in July of 2010. The project of personal house-atelier is the first where is present touching figures in their own atmosphere, exalting pieces, personalities that derive from history, versus the sensibility, recreating individually realities, with no intention previously defined. They appear in the middle of delivery to ones believe beyond what we need (specific program and functional), sublimation underlying to authentic communication of the creative process.”

“Transitional spaces, the porticos, the lamps, the light, the doorknobs, the doors, the hand rails, even some paintings and the furniture was designed for me, but also other of XIX century (timeless pieces) that came from my family that fit the environment perfectly, beyond other elements, complement the creation of environments that exalt Mozart, Leonardo da Vinci, Miguel Angelo and surrounded by a lot of extraordinary Art works, that aren’t limited to the atmosphere of purely imaginary architectural.”
- Álvaro Leite Siza

Fez House, Porto, Portugal, Designed and Built by Álvaro Leite Siza
Photography by Fernando Guerra, Sergio Guerra, via: Arch daily

QuaDror by Dror Benshetrit

Four years ago while experimenting in the workshop, Dror Benshetrit discovered a serendipitous geometry. Initially inspired by the aesthetic and flexibility of this versatile form, he soon realized the structural integrity of the interlocking members. Dror then embarked on four years of inspired and diligent investigations. Working in a collaborative and experimental environment, the team developed a unique structure that can adapt to a variety of conditions and configurations. These range from product design, trestle structures, dwellings, dividing walls, sound barriers, and more. Some applications take advantage of its load-bearing capabilities, while others capitalize on its acoustic properties, ease of manufacturing, collapsibility and energy performance.

Boosted by a team of experts, the studio conducted inter-disciplinary research and rigorous analysis, to soon discover the overwhelming strength of the geometry coming from the most simplistic physical force. The geometry revealed five development direction for applications with endless possibilities; dividing, dwelling, trestle, fenestration and artistic installation. These enabled designs reflect an ever-changing world where contextual factors and technological resources are shifting definitions of architecture, design, and the traditional boundaries between disciplines.

“Our goal is to inspire change. Working with creative and innovative experts from various fields, we aim to share and implement this geometry in urban design, architecture, philanthropic work, and public art. When realizing that the system could potentially bring a groundbreaking solution to the global issue of habitat, we were eager to complete our experimentations and share this discovery with the world.”
- Dror Benshetrit

QuaDror, by Dror Benshetrit, Dror
Volume.MGX Table Lamp from MGX by Materialise

maison L by Christian Pottgiesser Architecturespossibles

Located half an hour’s drive west of Paris, the roughly 5000 m2 plot of old trees called for a design that would leave the spacious grounds predominantly untouched. The project works with a pre-existing 18th century orangery, a conservatory-like building with a seven-meter high ceiling line on the northern part of the site. to disturb the ground as little as possible, ‘maison L’ extends 50 m to the north-west to line the boundary, resulting in a general ‘L’-shaped plan. Considering the natural topography of the site, the house is buried up to two meters below grade with a garden roof covering the ground storey. this main level remains largely open and connected, with varying degrees of privacy depending on the depth of the zone’s placement. five three-storied tower-like volumes puncture through the green roof to stand almost autonomously with the main level. positioned to frame a specific perspective of the site, each tower houses a dressing room, storage space, a mezzanine, bathroom and a bedroom.

maison L, France, by Christian Pottgiesser Architecturespossibles, via: designboom

DMH Residence by MIM Design

This project distinguishes between old and new with a clean, timeless interior renovation melding with a classic Victorian character. The Victorian features throughout the home have been simplified to a clean, fresh palette whilst maintaining all of the existing elements. The requirements of a modern family home are demonstrated through the simple extended height and open feel of the renovation. The interior furnishings work in conjunction with the space to create an elegant, timeless, fresh feel.

DMH Residence, Australia by MIM Design, via: Contemporist

Azibi by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

A land without any view, except 3 meters above the level of the ground: the living room is organised at the first floor and is surrounded by a glazed facade in order to catch a panoramic view to the see and the old city. The access to the first floor is organised with a smouth ramp, an internal walk in the forest.

Azibi, Spain, by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

Studio SC by Marcio Kogan StudioMK27

A staple trademark of Marcio Kogan’s designs are elongated rectilinear openings which we also experience here with the Studio SC project. The use of wood, metal, stone, and concrete come into play and complemented with pops of color from the unique furniture pieces. In true MK27 form, the space has a large opening into a natural environment, letting sunlight reach in and vegetation act as a focal point. In the warm months employees can bring out a little table and enjoy work outside but still within their space.

Studio SC, by StudioMK27, via: KNSTRCT

House in Melides by Pedro Reis

The house in Melides, on the southern Alentejo Coast, by Pedro Reis, represents the desire for a holiday house as a getaway from the bustle of a big city. The client made the unusual decision to have an architectural competition between three distinct ateliers, allowing a choice from a wider range of possible solutions. This winning proposal presents a reading of the “drama” of the natural countryside, building it on top of a steep hill relatively protected by the surrounding “rugged topography”.

House in Melides, Grândola, Portugal, by Pedro Reis, Photography by FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
via: arch daily

eHouse by Axelrod Architects

eHouse is a single family house that borrows from two traditions in architecture — a Mediterranean aesthetic of sun and light and a minimalist discipline of line and plane. The design exhibits a masterful use of that most modern of materials, concrete. The core of the house, both conceptually and structurally, is several vertical and horizontal planes. Conceptually, the vertical planes define the axes of the house and the horizontal planes the spatial volume. Structurally, the concrete elements support every other architectural surface, predominantly glass and drywall. The extensive use of glass allows that most Mediterranean element, sunlight, to permeate into every room. Whether, direct, indirect, or filtered, light fills this house. Many smaller glazed areas reveal hidden views of exterior garden. A large 14 meter expanse of glass floods the main living/dining/kitchen area with daylight. The entire 14 meter window system can even be rolled back to create one super room of indoor and outdoor space. In plan, the house is defined by two axes; one running lengthwise through the main living space and one perpendicular from the main entrance to the staircase. The longitudinal axis is reflected in the roof plane with a long skylight that runs the entire length of the house. The transverse axis is punctuated with a dramatic front entrance of horizontal wooden slats and cantilevered canopy.

eHouse, Israel by Axelrod Architects, via: Arch Daily

Gentlemen’s Club Office by SHH

Pool tables, free beer and “casual everyday” dress code may have become the desired and appropriate work environment in many companies, but for some, a gentlemen’s club atmosphere works better. London-based architecture and design firm SHH created this elegant office in London for an international investment company. The offices are located in a five-storey Georgian townhouse connected to a two-storey mews by a partially covered walkway. Several marble-inlaid fireplaces, marble mosaic floor tiles and beautiful ceiling cornices were kept from the previous occupants but the rest underwent a thorough modernization.

The resulting milieu is imposing and somewhat intimidating. Its dark, black-and-white photography vibe harkens back to some secret storied past, yet the contemporary treatments, especially the dramatic lighting pieces return the thoughts back to today. Some of the light fixtures are by Modular and Foscarini and the statement chandeliers were custom-designed by Michael Anastassiades. Custom-work, limited-edition pieces and classic furnishings such as Eames Lobby chairs accent each space, giving stunning jolts among the calm opulence.

A Gentlemen’s Club Office, London by SHH, via: The Cool Hunter

Architectural Record House David Jameson Architect Inc.

Four decades after their project was featured in the 1969 Record Houses issue of Architectural Record, the owners sold the house to a young couple. A condition of the sale was that the new owners would respect the character of the project, yet be able to revisit and alter the contained quality of the interior rooms to create a continuous living space visually connected to the woodland site. An analysis of the existing structure revealed ordering devices through which the new work could be understood. A truss roof system allowed interior walls to be eradicated, yielding a condition of an unencumbered public and private pavilion linked together by a glass entry node. Floor to ceiling window apertures relating the pavilions could not be experienced within the original floor plan. Registering the new work to the existing house is a conceptual allee of walnut casework. The casework weaves together and provides clarity to the various living areas. The quarter sawn casework and flat sawn flooring employ walnut in a Chiascuro manner, creating bold contrasts to the existing white painted brick walls and plaster ceiling. Corian casework elements are positioned as kitchen, mudroom, and bath objects, further juxtaposing a smoothness to the textural brick and plaster. The purity of the original brick fireplace and skylight ring at the center of the house is exposed and left uninterrupted, allowing for additional connection to the site.

Record House, USA Revisited, David Jameson Architect Inc., Photography by Paul Warchol
via: Arch Daily

Editor's Picks

Studioilse w084t Task Lamp
A dimmable table lamp constructed of iron for its feelings of stability, reliability, trust; wood with its warmth and life, and porcelain for its intimate glow. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Fjordfiesta Scandia Senior
by Hans Brattrud

A Norwegian furniture design classic from 1957, Scandia Senior is a comfortable high-back easy chair with a leather head cushion, on a satin swivel base. [more...]


More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon