Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Hi-macs House by Karl Dreer and Bembré Dellinger

After successfully concluding a variety of HI-MACS® projects, Karl Dreer incorporates the material for his own private house. “HI-MACS® provides the opportunity of creating nearly any design in nearly any building — regardless of unusual weathering conditions, high degrees of moisture or enormous loads. It exceeds the standard material limits.”

An oversized entrance door is flanked by two window frames made out of HI-MACS® Arctic White. Also the grey pedestals are made from the material.

The dining room table is the central feature of the first floor and the link between the living room and dining area. The ability to thermoform HI-MACS® was critical in implementing the designed table.

In the kitchen all furniture including cabinet doors, worktop and sinks are made also from HI-MACS® with a special detail on the front milled cabinet doors.

A fitness and wellness area and family office are located on the upper floor of the left cube. A shower, wash basin, shelves and small seating options made from HI-MACS® are also included here.

 Temperature, lighting and shading of the house are controlled via BUS system — central, but individual. The operation and visualization of all details takes place via touch panels which are installed in every room. This HI-MACS® house exists without fossil fuels and sets standards for environmental protection and efficiency. 
Finishing touches like self-designed garden furniture made completely from HI-MACS® complete this story.

Hi-macs House, by Karl Dreer and Bembré Dellinger, photography by dirk wilhelmy
via: designapplause

AIBS by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

Just like a path or road which comes to a dead end, the land becomes rippled before turning into a staircase which leads you down to the lower bridge from where you can appreciate the landscape in all its beauty. The living areas are enclosed by a single large window frame. The windows also provide protection against the winds. There are also large windows along the patio which is in an enclosed area. The cliff which has an olive tree on top provides a second wall for the patio. Away from view, the swimming pool lies to the side of the building beyond the terrace, surrounded by the natural environment. A number of walls and pillars have been painstakingly erected on the concrete surface and support the floor above which contains the bedrooms. Located at 159 metres altitude, none of the building’s features constitute a threat to nature. Under blue skies the building appears calm and serene whilst in stormy weather it has a striking and tormented air about it.

AIBS, Spain, by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum and Partners
Photography by Jean-Luc Laloux

Cobogó House by Marcio Kogan Studio MK27

The Cobogó House, a single family residence designed by São Paulo-based architect Marcio Kogan of Studio MK27 has been nominated for an award in the house category for this year’s world architecture festival. At entry level, a series of perimeter glass doors can be opened to provide a permeable boundary to access the adjacent enclosed courtyard garden. An outdoor veranda with elevated views of the sculpted lake and trees wraps around a facade formed with a continuous and modular interwoven brise-soleil. The organic loops of the high-gloss white material generates a series of penetrations allowing a dappled lighting quality to filter into and naturally illuminate the second floor corridor.

The crisp plaster exterior is contrasted with rectangular bands of vertical wooden planks which visually continue to the ground plane to form the surrounding garden fence. A pervious mesh screen parallel the structure’s outer wall may be slid along a track and closed to protect the interior spaces from the strong afternoon sunlight. At night, the patterned elevation creates the effect of a glowing jewel box when illuminated by the inner bedroom’s ambient lighting.

Cobogó House, by Marcio Kogan, Studio MK27, Photography © Nelson Kon
via: designboom

Flipped House by MCK Architects

A 1960’s house has been replaced and reflected by a contemporary version of itself, with a focus that now engages as much on the surrounding garden as it does the panoramic CBD view. The original plan and massing were adapted + literally ‘flipped’ with garden elements to create a more expansive connection from inside to out. Details, fixtures and fittings are sensitive to the original home.

Flipped House, by MCK Architects, Photography by Willem Rethmeier

Celio Apartment by Carola Vannini Architecture

The client’s primary requirement was to open the space toward the outside landscape, and create a design characterized by light and airy rooms. Several windows were reopened, and the interior distribution was changed in order to create multiple perspectives. Says architect Carola Vannini, the “Main space of the day area is the kitchen volume, which is in direct relation with both, the entrance and the living room. It is designed as an isolated volume, separated from ceiling and floor, through continue led lights. Two sliding white glass doors allow to open and close the kitchen, depending on the user’s needs.” The kitchen has a sculptural valence, which partially hides its real function. “Nevertheless, practical needs are not underestimated thanks to the creation of big cabinets and a white corian kitchen island (ideal for quick meals and as a work top).” The living room has a minimal flair, and its furniture – designed by the architect – creates a balance with the interior architecture. The lighting system was carefully studied to emphasize perspectives and space depth.

A direct relation with the exterior space is underlined by the wooden floor that extends from the interior space onto the balcony. The black doors and window frames, create a painting-like effect by framing the surrounding natural landscape. The private area has three bedrooms, three bathrooms and an office space. The corridor that leads to them was designed to open up the space through the use of niches and lights. “A long built-in cupboard, which perfectly merges with the architecture, gives up on classical doors and replaces them with backlit printed plexiglass panels.” The master bedroom is naturally lit by two big windows and has a banked relax area, coated with grey resin. “This material creates a continuity with the grey wooden floor.” A jacuzzi is located into the banked platform. Two symmetrical walls lead into the walk-in closets area and then into the master bathroom. “The master bathroom has the same bedroom’s colors and geometries. The white bathroom fittings and cabinets, stand out against the grey walls and four green wooden cabinets are the only colored elements.”

Celio Apartment, by Carola Vannini Architecture, via: mocoloco

Studio SC by Studio MK27

Brazilian practice Studio MK27 (Marcio Kogan, Suzana Glogowski) has completed ‘Studio SC‘, a free-standing food photography studio in São Paulo, Brazil. Longitudinally set back to accommodate a generous outdoor garden, the design utilizes a simple and linear layout that features an elevated concrete catwalk overhead.

Fronted with large sliding metal doors, the facade can be set in a variety of configurations that will facilitate different levels of connection between the garden and the interior. The central studio space is defined by its open nature, neutral enough for maximum flexibility. A longitudinal working area defined by a single-stretch desk along the back wall maintains the linear design while also creating a space that facilitates interaction and communication.

Slicing across the double-height studio space is a suspended concrete walkway which connects two pavilion-like structures on either ends of the layout. hosting specific programs necessary for the food photography studio, the wooden boxes continue the customizable language of the facade by enabling total privacy/transparency through collapsible shutters. Accommodated programs include a reception area, rooms for image treatment, and a technical kitchen for preparing food for shoots. A roof top deck complete with a large secondary kitchen provides an airy space for a variety of events.

Studio SC, São Paulo, Brazil, by Studio MK27, Photography by: Nelson Kon, via: designboom

Exhibition: Modernism in Miniature: Points of View

The architectural model gained new prominence after a period of decline when it became a popular tool for design education and practice in the early twentieth century. This revival is usually associated with the turn towards objectivity and the search for expressive means to communicate ideas in three dimensions–but how was the model transformed in the age of its mechanical reproducibility?

Modernism in Miniature: Points of View explores the encounter between photography and model-making between 1920-1960. It focuses on model photography as a distinctive genre and suggests that the so-called ‘model boom’ was inextricably bound up with the explosion of modern mass media.

The objects on display illustrate a variety of visual practices ranging from straight records of study models to hyper-realist photomontage. Channelled by the illustrated press, miniatures reached out to a wide public and, in some cases, acquired enduring cult status. By revisiting a widespread yet oft-neglected imagery, the exhibition provokes questions about the relationship between media in architectural culture and the specific impact of photography on the perception of the miniature.

Modernism in Miniature: Points of View, September 22 – January 8, at Octagonal Gallery, The Canadian Centre for Architecture (CCA), Montréal, Québec

Southern Highlands Residence by Katon Redgen Mathieson

This house is located in the Southern Highlands district of New South Wales and is set amongst rolling pasture with views to adjoining rural properties, escarpments and national parkland in the distance. An existing 1970′s face brick bungalow was extensively remodeled to create two linked pavilions. The principle living spaces are interconnected and are located to capitalize on aspect to the terraces, lawn and the view. Painted white internally, a dark brown color exterior references the beautiful old dry stone walls. Gardens were re planned to open up vistas and panoramas from the house.

Southern Highlands Residence, New South Wales, Australia by Katon Redgen Mathieson

House in Camps Bay by Luis Mira Architects

The house is used as a holiday home by a single person, who often invites guest to stay. It needed to be a space that could be used as a controlled studio with the feeling of being open, as well as to be able to morph into private and individual spaces when the house is full of visitors.

Our gaze is on the ‘geographical room’ of Camps Bay; the Atlantic Ocean, Lion’s Head and Table Mountain in the backdrop. The design intent is applied by framing views towards the sea (rooms) and opening up spaces (terraces) to look up at the mountains.

The concept rests on creating a subtle journey through the open spaces and through the interior that constantly glimpses at the landscape and merges within the Architecture that never reveal the entire building in one instant.

In order to allow all rooms in the front of the house proximity to the sea, and to bring fresh air, light and circulation into the back of the house, two glass walled courtyards were introduced on the ground floor. One courtyard, built around the passage, connects the bedrooms and the other one is built inside the main bedroom as part of the en suite area. These two courtyards are reflective of sea views.

The use of neutral and natural materials is the response to the desire of bringing the outdoors inside, achieved by contrasting the exuberant landscape with the ‘blank canvas’ of the interior. The ultimate concept of luxury is the constant extending and opening of the inside spaces to meet in full the unique and exquisite South African climate.

House in Camps Bay, Cape Town, South Africa, by Luis Mira Architects
Photography by: Wieland Gleich, Luis Mira Architects
via: ArchDaily

Casa en la Ladera de un Castillo by Fran Silvestre Architects

The residence itself is modern, linear, geometric, elegant and stunningly stark white jutting out from a mountainside overlooked by a castle and is located in Ayora near Valencia. This single-family residence has been designed to “integrate into the environment, respecting the strategies of adaptation to the environment using non mimesis materials that would lead to misleading historicism, thereby showing the time constructively to meet the requirements of the “new dwellers.”

The stark white single-family residence is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth, against the stunning natural backdrop. The mountain, crowned by a castle, is covered by individual houses juxtaposed mutually as they entwine a disjointed white fabric adapted to the extraordinary topography. The [house] proposes architecture that integrates into the environment – this was also the design challenge, with respect to their policy of adjustment to the natural setting. With this in mind, the house is conceived as a volume positioned into the rocky mountainside; a volume which uses white lime and a sense of constructive continuity reduces openings to a minimum expression. It conveys all of this whilst making the most of the plot’s contours and conforming to the disintegration of the surrounding environment.

The [house] was designed with three main factors in mind: The owners demanded privacy and sun washed interiors, as well as available budget, the third factor which they had to consider at all times. In its interior, the three-storey house was designed with a void which acted as a divider, the void acting as the core of communication cut a parallel disposition of the mountain without touching it. Additionally, this void is adjacent to a skylight which allows for abundant natural lighting which flows through the interiors.

The cellar can be found on the ground floor, on the first floor one comes across the children’s bedrooms, bunk beds, and a bathroom which open up to a private street. The master bedroom on the upper floor overlooks the houses across the street and the valley of Ayora. While on the top floor, one will also find the study, an open plan kitchen with the dining room and the living room. The study is opened in turn to central double height, incorporating it into the space.

Casa en la Ladera de un Castillo, Ayora, Spain, by Fran Silvestre Architects, via: Yatzer, Photography by: Fernando Alda

Editor's Picks

Bell Side Table
Hand-blown in the traditional manner using a wooden mould, the transparent tinted glass base asserts a sculptural presence in space, contrasting intriguingly with the solid brass frame on top while also forming with it a harmonious unit recalling the elegant curving silhouette of a bell. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Fjordfiesta Scandia Senior
by Hans Brattrud

A Norwegian furniture design classic from 1957, Scandia Senior is a comfortable high-back easy chair with a leather head cushion, on a satin swivel base. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services