Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

House on the Road to Farellones by dRN

The design proceeds from the particularities of the topography, its slope, its vegetation, its views and the requirements of the client. All these conditions allowed a new definition of the program for a single-family house and to turn it into a single-person one in a spot that allows him to get away from the city and live in a close relationship with the landscape of the Andean foothills. The topography is interrupted by an 8×36m horizontal plane running north-south against the slope. The platform generates a stable and continuous surface area that includes a guest room, a patio, a pavilion, a terrace and a pool, which occupy its entire length. The heavy surface of the patio, raised 70cm above the level of the platform, is defined by the base of a pre-existing hawthorn tree. The pavilion is a glass enclosure beneath a light-weight roof, dark in color, an almost empty space from where the gaze traverses the glass in the direction of the foothills, the deep valley, the pines and the space immediately outside, taking in every field of vision the terrain offers.

House on the Road to Farellones, Las Condes, Santiago, Chile, by Max Núñez, Bernardo Valdés, dRN, Photography by James Silverman

Faculty Club by Shift Architecture Urbanism

Tilburg University has extended its campus with the Faculty Club, a multipurpose pavilion for the academic staff and their guests. Shift Architecture Urbanism took the initiative to reanimate the quintessential quality of the Tilburg campus: strong solitary buildings in the green. The monumental modernism of Jos Bedaux served as a frame of reference. Bedaux designed the first – still the best – buildings for the university in the sixties.

The Faculty Club is designed as a carved-out-monolith, one simple box in which transparency and massiveness melt together. The central restaurant is carved out from the centre, creating a tunnel-effect in the front façade. In order to strengthen its solitaire character the building is lifted from the ground. The height difference is bridged by outside stairs and a ramp integrated within the front façade.

Each façade has only one window. By recessing each window, outdoor spaces are created within the front and rear façades. These mark the entrance in front and form a large covered terrace in the back. The simplicity and plasticity of the three-dimensional window treatment further contributes to the building’s sculptural qualities.

Faculty Club, Tilburg University, The Netherlands, by Shift Architecture Urbanism
Photography by René de Wit

Vienna Way Residence by Marmol Radziner

The Vienna Way residence, designed for a young family, is located on a large, extensively landscaped lot in Venice, California. Floor to ceiling glazing and outdoor living spaces fully integrate the home within the California native landscape. Working within the restrictions posed by the narrow site, the design divides the lot into thirds, with the two main volumes placed on the exterior edges of the property, bridged by a sunken kitchen in the center. The one-story structure to the south houses a great room that combines formal living and dining areas. The structure begins in the front of the property and flows into an outdoor dining patio. A large expanse of glass along the east provides a visual and spatial link to the pool area. The northern structure runs from the back of the property forward, also leading to an outdoor living area, and contains more casual, private spaces, including a family room and an office on the first floor and bedrooms on the second floor. Glazing along the second-story hallway offers views of the green roof (above the kitchen) and tree tops below. The kitchen acts as the hub of the residence, connecting the public and private areas and providing views of the pool, side yard and rear property. From the exterior, the kitchen is shaped by a bronze box that emphasizes its significance and provides contrast to the plaster façade found on the main volumes of the residence.

In addition to bridging the two main volumes, the kitchen is the center of a water-related area that starts in front with a swimming pool and flows through the kitchen and over its green roof, and continues in the backyard’s riparian landscape planted with rushes, reeds, and sycamore trees. These plantings give way to a large play yard filled with buffalo grass and surrounded by oak trees and other California native plants.

Vienna Way Residence, Venice, California, USA, by Marmol Radziner
Photography by Joe Fletcher Photography, via: contemporist

Photography: Centro Niemeyer by Inigo Bujedo Aguirre

Centro Niemeyer is a new cultural complex in Avilés, and is part of an ambitious scheme to redevelop the riverfront. Brazilian architect, Oscar Niemeyer, designed the complex as a gift to the principality.

Centro Niemeyer, Avilés, Spain, by Oscar Niemeyer, Photography by © Inigo Bujedo Aguirre

Flowing Lake Residence by David Vandervort Architects

The small and narrow lot extends dramatically down a steep slope to beautiful Flowing Lake in Snohomish County, Washington. Giant fir trees occupy the western half; the eastern half was marred by the previous removal of a fire damaged cabin. Our challenge was to create a home for an active, young couple which preserved the trees and the remaining native landscape while extending toward and maximizing views of and access to the lake.

The solution was to first establish a path to the water alongside which a house was then placed. The path begins at an auto court with its detached garage/office. It then descends past the bedroom wing alongside the giant firs to mid-slope where a glass corridor/entry blurs the line between interior and exterior. From here the living areas open and cantilever toward the view, its glass façade maximizing both openness to the lake and the limited quantity of light. The upper level Master bedroom with its roof terrace hovers amongst the trees. These lake related portions of the house are all embraced by the wood clad wall providing privacy to the neighbors and focusing attention to the view. Downslope from the entry, as the house bridges over the path, is a covered porch, then a bunkered patio and finally the lake edge itself with its restored wetland. The materials of the house are honest and natural. This allows the house to meld with the natural landscape so that by day it is difficult to isolate when viewed from the lake, while at night the home glows reassuringly from within.

Flowing Lake Residence, by David Vandervort Architects, via: contemporist

Gauthier House by bauzeit architekten

The project is articulated basing on two really simple spatial typologies. The first one, a compacted and pure single-storied level with huge window panels that open to the Alps, framing the beautiful view. The glazing surfaces on the entire level structure the façade in a generous way. The panoramic window panels fold inside, providing a special expression to the ensemble, while forming the terrace-covered area. The difference of enclosure between North and South façades is two faces: “behind” the street and “on the front” The Alps as a visual limit. The “courtyard” typology is composed of an open terrace bordering on one side of the dwelling, a vertical wooden enclosure and by a “green wall”, which at the same time separates the dwelling from the street. The garage, which protects the dwelling from the winds crossing the “Jura” from the East, permits a prolonged use of the terrace during the year. The dwelling is buried on its North side down the steep ground. The volume of the lower ground floor retracts from the façade line in the first floor, which produces a floating effect over the natural prairie. The interior is arranged in 4 individual rooms, including wet and comunal areas, which are defined by the concept of open space. Both the garden and interior rooms, with their glazing façades, open onto the valley.

Gauthier House, Evilard, Switzerland, by bauzeit architekten,
Photography by Yves André, via: arch daily

House Haller by Haller Jürgen and Peter Plattner

The vision was a customised building, incorporating the impressive panorama at the foot of the Alps with a lifestyle demanding variable solutions. The owner’s specifications were a house combining living and working areas under one roof. The entire design of this compact house conforms to the location and it was built into the slight decline. As the hill side of the house is embedded, the east facing cellar area could be naturally illuminated and used as an office, for example. This office has direct access, via covered outdoor steps between the main entrance and the carport. Due to its ideal positioning, the building profits from the optimal use of the mountain sunshine.

In spite of being highly original and very chunky, looking almost fortified, the building does not appear out-of-place in its surroundings. The nearby 150 year old, heritage-protected, typical Bregenzerwald farmhouse is reflected in the Haller house. Local tradition has been reinterpreted, focussing on aesthetic details without cutting back on functional aspects. The entrance area is generous and includes a guests’ cloakroom. It is also possible to enter the house or the office from the double garage. The central staircase divides the ground floor into a living area and a kitchen area. The bedrooms and an extra bathrooms for guests are situated on the first floor. The owner’s bathroom has a separate terrace, which is ideal for relaxing and enjoying the magnificent views. The ridge and pitch of the roof give each first floor room an individual character. The internal walls and ceilings are covered with local silver fir wood, which gives the rooms a cosy feeling despite the large glass windows. The outside façade and the roof have been finished with local silver fir shingles. Here we can see how the architect as made use of a single material, testing its possibilities and confinements. What was once considered confined to traditional buildings appears here as experimental.

House Haller by Haller Jürgen and Peter Plattner
via: Contemporist

Fickett House by Edward H. Fickett

Located at the top of Nichols Canyon on a quiet cul-de-sac, the home has been strikingly modernized yet remains faithful to the confident, unfussy simplicity of Fickett’s original aesthetic. It is sited on a handsomely landscaped knoll above the street, flanked by the original carport. Through the double entry doors one is struck immediately by the open living plan and dramatic glass atrium and pond that anchors the center of the home, bringing the peaceful sound of water flowing over rocks indoors and filtering light throughout. Cool white limestone floors play against the heft of the double-sided river rock fireplace and the geometry of a cinder block feature wall. Floor to ceiling Fleetwood doors allow the entire rear of the house to be opened to the pool and deck, creating a seamless flow between indoors and out.

Fickett House, Los Angeles, California, by Edward H. Fickett, Interior Curation & Editorial Styling by Hildebrandt Studio
Photography by Brian Thomas Jones, via: plastolux

Desert House by Circle West Architects

Articulating defined spaces in retrofitting a 20-year-old residence through a punctuation of natural daylight, exterior spatial relationships and a reduction in use of finishes. Desert House is a modern, sustainable intervention in the desert. The single-family residence renovation represents a forward thinking approach to desert life. The one-acre site is within a single-family residential neighborhood, surrounded by textured desert mountains to the south, west, and northeast. The pure structure cuts a clean sharp edge through the revegetative desert landscape.

The newly added program focus in the renewed design is to perforate the original frame of the existing home to allow a vibrant, natural daylighting experience. A large overhang on the South façade screens the plane of glass from the harsh summer sun, while allowing winter light to wash the interior walls. The east elevation is shaded by mature vegetation, while the west face of the residence has limited, strategically placed openings protected with large overhangs. Views to the surrounding mountains and desert sky naturally radiate through the home. The additive program refines the circulation experience and relationships between uses for a spontaneous and organic residential experience.

Desert House, Paradise Valley, Arizona, USA, by Circle West Architects, via: archdaily

Linear House (Villa Klaathem) by Patkau Architects

A sixteen acre farm located on Salt Spring Island, an island in the Strait of Georgia between Vancouver Island and the mainland of British Columbia, the site of this house is bisected from east to west by a long row of mature Douglas fir trees. There is a gentle slope falling across the site from south to north. The south half of the property is an orchard containing a variety of fruit trees; the north half of the property is a hay field.

There was an existing cottage on the site which has been sold and relocated to a neighbouring property. The existing barn, garage and studio buildings remain. The new house, called Villa Klaathem by the owners, extends 276 feet in a straight line along the south side of the fir trees. The orchard has been made more regular with the addition of further fruit trees so that the clarity of the juxtaposition of cultural landscape to the south, and natural landscape to the north of the new house is reinforced.

The new house is subdivided by a breezeway into a principal dwelling and guest quarters. The exterior of the house is clad in charcoal-colored fibre-cement panels which render the house almost invisible when seen against the dark green foliage of the fir trees. Interiors are described by a luminous inner lining made of translucent acrylic panels. Over forty skylights bring sunlight into roof and wall assemblies during the day which causes this interior liner to glow softly; while at night, fluorescent lights mounted within the skylight openings turn the entire interior into a luminous field. Areas within this overall luminous surround are subdivided and defined by the insertion of reinforced concrete fireplace masses and wood cabinet-like service spaces. Glazing within window openings, the largest of which is 78 feet wide, is fully retractable, so that during the prolonged fair weather of Salt Spring Island the house can be transformed into an open-air pavilion.

Villa Klaathem, Salt Spring Island, Canada, by Patkau Architects

Editor's Picks

Studioilse w084t Task Lamp
A dimmable table lamp constructed of iron for its feelings of stability, reliability, trust; wood with its warmth and life, and porcelain for its intimate glow. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Fjordfiesta Scandia Senior
by Hans Brattrud

A Norwegian furniture design classic from 1957, Scandia Senior is a comfortable high-back easy chair with a leather head cushion, on a satin swivel base. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services