Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Residence in Belo Horizonte by Anastasia Architects

Due to the reduced size of the site, residual and crossing spaces were practically left out (for example, there is no entrance hall, in behalf of a visual permeability with the entrance garden, achieved through large pivotal doors in the facade).

The floor plan is rectangular and compact, stretching till the site’s sidelines. The rooms are illuminated by large doors front and back facades and also by matted glass locking (u-glass that acts as a good thermal insulation due to the existence of an air layer between the glass sheets) between the lagged cover labs. A glass cover over a concrete pergola complements the illumination through an indoor garden. Therefore, the house is flooded by zenithal and indirect natural light that besides avoiding artificial lighting during the day, also avoids excessive heat from direct sunlight. The prevailing wind comes from the street, thus the entering doors work as regulators of wind speed. Totally opened in the summer, praise cross ventilation, or closed in the winter, or even semi opened if little ventilation is desired.

The residence was established in the street level, one meter above natural ground, in order to avoid unevenness and improve accessibility of the social areas. And, it also let the house more protected from the soil moisture. It is important to remind that one of the reasons for the implantation of compact field, reducing its footprint, was to increase the permeability of the ground, something really needed in our cities.

Solar collectors (that meet the house and the pool) occupy the most of the cover slab which prevented the use of this area initially contemplated. Due to the large spans desired, supported by few points of foundation, and also to the large porch swing, the upper walls are concrete beams built by ripped forms of wood left apparent. Its aesthetics comes from a structural option, hence follows that it is not decorative. This structural gymnastics was important, as the support pillars on the porch would be contrary to the intention of integration between interior/exterior desired. The result was a lightweighted residence (despite its aesthetics of exposed concrete), lighted and ventiladed, with pleasant and proportional spaces that puts into to practice the initial desire to the best possible use of external area.

Residence in Belo Horizonte, Brazil, by Anastasia Architects, via: Contemporist

Villa Rotonda by Bedaux de Brouwer Architecten

Addressing security and privacy for the inhabitants, the strategic arrangement of the perimeter walls creates an introspective atmosphere. A vernacular appearance and stone gable roof was maintained to reference the zoning requirements of the established residential fabric. A shallow pool surrounds the home while a void between the masonry walls allows fish to swim freely into an open air court and abut the large glass windows bordering the ground level.

Outward views from the interior consist of a palette of gray brick and green leafy vegetation mirrored within the reflective water. The solid walls enable natural light to filter inward providing a soft ambient illumination. The closed front elevation is contrasted along the rear of the structure, surfaced with glass windows to provide views of the expansive private garden. Rooms are configured to overlook the grounds producing a feeling of isolation within the densely developed neighborhood.

Villa Rotonda, Goirle, Netherlands, by Bedaux de Brouwer Architecten
Photography © Michel Kievits, via: designboom

Observation Tower in Jurmala by ARHIS Architects

Latvian practice ARHIS Architects has completed the Observation Tower in Jurmala positioned within the Dzintaru park in Jurmala, Latvia. The 38-meter tall structure is enclosed with an open-air cage allowing screened views of the encompassing nature reserve. Lifted on steel pilotis, visitors enter the construct through a discreet stair and continue climbing towards the pinnacle deck positioned at a height of 33.5 meters, exposed and visible from the ground. Twelve balconies capable of accommodating one or two individuals cantilever outside the rectangular faces, allowing a sweeping vista of the landscape.

The metal framework is clad with narrow wooden strips secured with vertical bands of lumber. The transparency of the elongated quadrilateral form maintains a delicate presence, minimally imposing on its natural surroundings. The floors are comprised of an industrial steel grate to maintain an outdoor experience during ascent.

Observation Tower in Jurmala, Latvia by ARHIS Architects, Photography © arnis kleinbergs, via: designboom

Hi-macs House by Karl Dreer and Bembré Dellinger

After successfully concluding a variety of HI-MACS® projects, Karl Dreer incorporates the material for his own private house. “HI-MACS® provides the opportunity of creating nearly any design in nearly any building — regardless of unusual weathering conditions, high degrees of moisture or enormous loads. It exceeds the standard material limits.”

An oversized entrance door is flanked by two window frames made out of HI-MACS® Arctic White. Also the grey pedestals are made from the material.

The dining room table is the central feature of the first floor and the link between the living room and dining area. The ability to thermoform HI-MACS® was critical in implementing the designed table.

In the kitchen all furniture including cabinet doors, worktop and sinks are made also from HI-MACS® with a special detail on the front milled cabinet doors.

A fitness and wellness area and family office are located on the upper floor of the left cube. A shower, wash basin, shelves and small seating options made from HI-MACS® are also included here.

 Temperature, lighting and shading of the house are controlled via BUS system — central, but individual. The operation and visualization of all details takes place via touch panels which are installed in every room. This HI-MACS® house exists without fossil fuels and sets standards for environmental protection and efficiency. 
Finishing touches like self-designed garden furniture made completely from HI-MACS® complete this story.

Hi-macs House, by Karl Dreer and Bembré Dellinger, photography by dirk wilhelmy
via: designapplause

AIBS by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

Just like a path or road which comes to a dead end, the land becomes rippled before turning into a staircase which leads you down to the lower bridge from where you can appreciate the landscape in all its beauty. The living areas are enclosed by a single large window frame. The windows also provide protection against the winds. There are also large windows along the patio which is in an enclosed area. The cliff which has an olive tree on top provides a second wall for the patio. Away from view, the swimming pool lies to the side of the building beyond the terrace, surrounded by the natural environment. A number of walls and pillars have been painstakingly erected on the concrete surface and support the floor above which contains the bedrooms. Located at 159 metres altitude, none of the building’s features constitute a threat to nature. Under blue skies the building appears calm and serene whilst in stormy weather it has a striking and tormented air about it.

AIBS, Spain, by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum and Partners
Photography by Jean-Luc Laloux

Cobogó House by Marcio Kogan Studio MK27

The Cobogó House, a single family residence designed by São Paulo-based architect Marcio Kogan of Studio MK27 has been nominated for an award in the house category for this year’s world architecture festival. At entry level, a series of perimeter glass doors can be opened to provide a permeable boundary to access the adjacent enclosed courtyard garden. An outdoor veranda with elevated views of the sculpted lake and trees wraps around a facade formed with a continuous and modular interwoven brise-soleil. The organic loops of the high-gloss white material generates a series of penetrations allowing a dappled lighting quality to filter into and naturally illuminate the second floor corridor.

The crisp plaster exterior is contrasted with rectangular bands of vertical wooden planks which visually continue to the ground plane to form the surrounding garden fence. A pervious mesh screen parallel the structure’s outer wall may be slid along a track and closed to protect the interior spaces from the strong afternoon sunlight. At night, the patterned elevation creates the effect of a glowing jewel box when illuminated by the inner bedroom’s ambient lighting.

Cobogó House, by Marcio Kogan, Studio MK27, Photography © Nelson Kon
via: designboom

Flipped House by MCK Architects

A 1960’s house has been replaced and reflected by a contemporary version of itself, with a focus that now engages as much on the surrounding garden as it does the panoramic CBD view. The original plan and massing were adapted + literally ‘flipped’ with garden elements to create a more expansive connection from inside to out. Details, fixtures and fittings are sensitive to the original home.

Flipped House, by MCK Architects, Photography by Willem Rethmeier

Celio Apartment by Carola Vannini Architecture

The client’s primary requirement was to open the space toward the outside landscape, and create a design characterized by light and airy rooms. Several windows were reopened, and the interior distribution was changed in order to create multiple perspectives. Says architect Carola Vannini, the “Main space of the day area is the kitchen volume, which is in direct relation with both, the entrance and the living room. It is designed as an isolated volume, separated from ceiling and floor, through continue led lights. Two sliding white glass doors allow to open and close the kitchen, depending on the user’s needs.” The kitchen has a sculptural valence, which partially hides its real function. “Nevertheless, practical needs are not underestimated thanks to the creation of big cabinets and a white corian kitchen island (ideal for quick meals and as a work top).” The living room has a minimal flair, and its furniture – designed by the architect – creates a balance with the interior architecture. The lighting system was carefully studied to emphasize perspectives and space depth.

A direct relation with the exterior space is underlined by the wooden floor that extends from the interior space onto the balcony. The black doors and window frames, create a painting-like effect by framing the surrounding natural landscape. The private area has three bedrooms, three bathrooms and an office space. The corridor that leads to them was designed to open up the space through the use of niches and lights. “A long built-in cupboard, which perfectly merges with the architecture, gives up on classical doors and replaces them with backlit printed plexiglass panels.” The master bedroom is naturally lit by two big windows and has a banked relax area, coated with grey resin. “This material creates a continuity with the grey wooden floor.” A jacuzzi is located into the banked platform. Two symmetrical walls lead into the walk-in closets area and then into the master bathroom. “The master bathroom has the same bedroom’s colors and geometries. The white bathroom fittings and cabinets, stand out against the grey walls and four green wooden cabinets are the only colored elements.”

Celio Apartment, by Carola Vannini Architecture, via: mocoloco

Studio SC by Studio MK27

Brazilian practice Studio MK27 (Marcio Kogan, Suzana Glogowski) has completed ‘Studio SC‘, a free-standing food photography studio in São Paulo, Brazil. Longitudinally set back to accommodate a generous outdoor garden, the design utilizes a simple and linear layout that features an elevated concrete catwalk overhead.

Fronted with large sliding metal doors, the facade can be set in a variety of configurations that will facilitate different levels of connection between the garden and the interior. The central studio space is defined by its open nature, neutral enough for maximum flexibility. A longitudinal working area defined by a single-stretch desk along the back wall maintains the linear design while also creating a space that facilitates interaction and communication.

Slicing across the double-height studio space is a suspended concrete walkway which connects two pavilion-like structures on either ends of the layout. hosting specific programs necessary for the food photography studio, the wooden boxes continue the customizable language of the facade by enabling total privacy/transparency through collapsible shutters. Accommodated programs include a reception area, rooms for image treatment, and a technical kitchen for preparing food for shoots. A roof top deck complete with a large secondary kitchen provides an airy space for a variety of events.

Studio SC, São Paulo, Brazil, by Studio MK27, Photography by: Nelson Kon, via: designboom

Exhibition: Modernism in Miniature: Points of View

The architectural model gained new prominence after a period of decline when it became a popular tool for design education and practice in the early twentieth century. This revival is usually associated with the turn towards objectivity and the search for expressive means to communicate ideas in three dimensions–but how was the model transformed in the age of its mechanical reproducibility?

Modernism in Miniature: Points of View explores the encounter between photography and model-making between 1920-1960. It focuses on model photography as a distinctive genre and suggests that the so-called ‘model boom’ was inextricably bound up with the explosion of modern mass media.

The objects on display illustrate a variety of visual practices ranging from straight records of study models to hyper-realist photomontage. Channelled by the illustrated press, miniatures reached out to a wide public and, in some cases, acquired enduring cult status. By revisiting a widespread yet oft-neglected imagery, the exhibition provokes questions about the relationship between media in architectural culture and the specific impact of photography on the perception of the miniature.

Modernism in Miniature: Points of View, September 22 – January 8, at Octagonal Gallery, The Canadian Centre for Architecture (CCA), Montréal, Québec

Editor's Picks

Brick Flip Clock
The classic vintage flip clock, reinvented and redesigned, made from a stainless steel case and a precision machine. Mount it on the wall or simply place it on a desk. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Karuselli Lounge Chair
“Without question my favourite piece of interior design, and undoubtedly the most comfortable chair I’ve ever sat in. I like to retire to one with a cigar and a stiff drink as frequently as possible." - Sir Terence Conran. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services