Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Whistler Residence by BattersbyHowat Architects

Located in a Whistler neighborhood halfway up the mountainside, this house was designed for clients who appreciate the timber structure characteristic of a Whistler Chalet, but desired a unique family home for seven that would capture this ambience without its typical organization and aesthetic. Situated in a prominent site, the visual mass of the structure was diminished by making a substantial portion of the house appear to be below grade through the strategic removal of bedrock, and by the extension of the living room terrace over the garage. An upper courtyard deck area was also carved in to the massing to gather light centrally into the house. The result is a home that looks deceptively modest in relation to the neighboring properties.

Whistler Residence, Whistler, British Columbia, Canada, by BattersbyHowat Architects, Photography by Sama Jim Canzian, via: ArchDaily

V4 House by Marcio Kogan MK27 Architects

“I wanted to give it the spirit of an old residence where time has passed and there are so many stories to tell”
- Marcio Kogan

The 600 sq m of residence V4, which four years to built, consists of just one large living room with three open areas, two bedrooms, a kitchen and bathroom. There is also an outdoor kitchen for barbecues, a gym and a small basement with a laundry and service room. The team from studio MK27 has handled interior design as well.

V4 House, Sao Paulo, Brazil, by MK27 Architects, Photography by Nelson Kon, via: Beware

NaCl House by David Jameson Architect

Breaking the prescriptive mold of horizontally layered homes, NaCl House aspires to render unclear the spatial organization of the project and explore an architecture of ambiguous scale. The resultant massing reveals an imperfect, rough-hewn form recalling the natural isometric formation of mineral rock salt.

The exterior composition is read as a single object that reflects a dynamic fluid interior. Uncorrelated to the buildings structure, glazing panels are detailed flush to the exterior surface, eliminating shadows which further inhibit a reading of the buildings scale.

NaCl House, Bethesda, Maryland, USA, by David Jameson Architect, Photography © Paul Warcholvia, via: ArchDaily

Shaw House by Patkau Architects

The Shaw house is located on a narrow waterfront property on the south shore of English Bay. Views from the site stretch across the bay to encompass the skyline of downtown Vancouver and, beyond, the mountains on the north shore of the bay. The house is organized with living spaces at grade, a music room below, and a single bedroom, study, and lap pool above. The pool, with terraces at each end, runs along the entire west side of the house.

Because the house is so narrow, spatial expansion is possible only outward over the water and upward. Generous ceiling heights enlarge spaces; a clerestory above the lap pool transmits daylight and dappled, reflected light deep into the central spaces, including the dining room, which rises from the ground level to the upper level of the house. The entrance is directly under the pool, midway along the side of the house. An almost magical aqueous light is transmitted to the entrance area through the water and glass bottom of the pool.

Like many cities on the West Coast, Vancouver is in an area of high seismic risk. A robust structure is required to resist the significant lateral forces that would result from the large mass of water in the pool in the event of an earthquake. Thus the house is constructed almost entirely of reinforced concrete. A special dense mix utilizing white cement keeps the structure looking bright during frequent rainy weather. Inside this concrete shell, the house is insulated and clad with gypsum board. In areas where insulation not required, the concrete structure is exposed. Muted materials and colors — white painted walls, pale concrete floors, precast stair treads, and bleached millwork — allow natural light, even the soft light of winter, to describe the interior.

Shaw House, Vancouver, British Columbia, Canada, by Patkau Architects
Photography by Paul Warchol, Undine Prohl, via: ArchDaily

Jarson Residence by Will Bruder + Partners

This house is designed as a vessel of personal discovery for two real estate professionals, with an educated passion for modern architecture, and their two sons. Adjacent to a city mountain preserve to the south, the house gracefully embraces the topographic fold of a desert wash, while focusing on a northeasterly view of the McDowell Mountains in the distance. A mysterious refined dark object in its rugged natural landscape, the house responds to the owners’ desire for a place of quiet reflection.

This two story structure, with its simple shed roof and deep overhangs, is a sculptural form of weathered steel and cooper. A large weathered steel vessel for swimming emerges from the natural desert adjacent to a shaded raised gravel terrace. Entry, office and bedrooms are on the upper level with the primary living and dining experience, a media/music chamber and potter’s studio tucked beneath. Cork and concrete floors, wall planes of translucent glass, and cabinets of cherry and stainless steel articulate the interiors. The upper level entry and passage are conceived as galleries for the owners’ art collection. The stair down to the collective living spaces plays against the subtle drama of the angled south facade, to draw you to the desert beyond as the double height living room takes you to the sky.

Jarson Residence, by Will Bruder + Partners

Shenton Park House by David Smith Studio

The house is primarily a response to site and local government planning limitations. With the requirement to house a family of 5 while achieving a large outdoor living space and pool we approached the project as more of a vertical than horizontal composition of spaces. Council requirements stipulated that no more than 20% of the land area could be classified as ‘overheight’. They also required on site parking for two cars off the adjacent laneway. This forced/allowed us to force part of the home underground which achieved improved thermal performance and intimacy while achieving the street appearance of a single level home – though it is the upper level that is read from the street. Covered outdoor space was also a requirement so the upper level was used as a shelter for the sunken outdoor living space. Another of the driving ideas was thermal mass. The lower level shell is constructed in concrete as most of the perimeter walls are retaining or completely subterranean. The upper level however is more exposed to the sun and therefore has been constructed almost entirely in timber for its low thermal mass. Internally the lower (public/living) level has a different treatment to the upper (private – bedrooms, bathrooms and study) level. The lower level is a mainly open space of exposed raw concrete structure mixed with American Oak paneling and storage walls. The upper level takes on a more enclosed, private feel with timber detailing and simple white plaster surfaces. Green views have been achieved from all areas.

Context of the project
The house is set in a post-war inner suburban street in Perth’s Western Suburbs. The surrounding homes are a mixture of small workers cottages and Californian bungalows. The house takes on a similar scale to the surrounding homes and despite its slightly brutal rectilinear shape does not dominate the street. The upper level materials (timber) reflects nearby weatherboard homes and street trees.

Environmental
Appropriate thermal mass solutions have been achieved in both the subterranean and above ground sections of the home. The lower level requires occasional cooling (through concealed air conditioning) in summer but in winter no heating is required. The upper (exposed) level avoids heat build up through the use of double stud construction and lightweight cedar cladding to the outer walls. The operable timber shutters to the western facade provide complete protection from the hot western sun and can be adjusted to moderate natural light levels throughout the day. The roof uses foam panel technology.

Shenton Park House, Western Australia, by David Smith Studio

Sunset by Topos Design Studio

This private family residence is a beautiful and understated piece of bespoke and holistic architectural design. The modest entrance façade gently invites you through into a stunning pool area which reveals the U-shaped plan of the building. This form allows for seclusion as well as views of the pool area from virtually every room in the house as well as fantastic ventilation through full height sliding louver and glass doors. This is helped by the orientation of residence to make full use of the day and night prevailing breeze.

The simple no fuss architectural language of the house is further accentuated by a 4 tone colour palette to not only highlight the form, but also to allow the client’s stunning pieces of furniture to take centre stage. This unpretentious approach in keeping to the natural and simplistic setting of the built environment led to a refined and elegant feel to the spaces, worthy of the esteemed client.

The quality of light and the form on the interior spaces were key to the design which is evident from the generously proportioned lounge and the double height dining area of the first floor. These grand rooms offer fantastic spaces for the family to congregate and enjoy time together.

The second floor of the property is dedicated to the private realms of the users and a relaxing alternative lounge away from the main family area. A comprehensive aluminum louver system, across this floor, aids in sun shading, so as to minimize air-con usageas well as to offer exclusive and spiritual privacy against the surrounding properties.

Sunset, Bukit Timah, Singapore, by Topos Design Studio, Alan Fan, Lim Hong Kian, Photography by Derek Swalwell, via: ArchDaily

Tugendhat Villa by Mies van der Rohe Restored

In March, Ludwig Mies van der Rohe’s Tugendhat Villa reopened after an $8.8 million, two-year reconstruction. Using family photographs, archival material, visiting Mies’ other buildings in the U.S. and Europe, the Tugendhat redesign team focused on, as Villa Director Iveta Cerna said “identifying authenticity.”

The Villa, built in 1930, was the family home of the Tugendhats only until 1938 when they fled the country due to World War II. Fritz and Greta Tugendhat worked closely with Mies, who designed the site-specific building to make excellent use of steel, glass and concrete, and flowing spatial srrangement. The building was not well maintained under communism. Many of the original furnishings and other elements went missing and structural work needed to be done. Work included removing things added in the years after the Tugendhats had left, as well as hunting down original furniture, and when those couldn’t be found painstakingly making exact copies. The result is a renewed near-perfect example of one of Mies’s “space must be felt” creations.

Tugendhat Villa, Brno, Czech Republic, by Ludwig Mies van der Rohe’s, via: Dwell

Studio GT SP by Studio Guilherme Torres

This house is an original construction of the 40s, it belonged to a great Brazilian artist, Victor Brecheret, the man behind great references in the city of São Paulo, Brazil. After the artist’s death, the property has never been occupied and during decades it served as a foundation of part of his collection and a deposit. The architect Guilherme Torres was immediately attracted by its compact size (130 m²) and the privileged location in one of the most charming streets in the Jardins neighborhood in São Paulo.

The main concept was to update the building, reflecting the contemporary language of the newcomer. The floor plan has not suffered many changes. The only things that has been changed over were the gaps, openings and coatings. All the walls were covered with drywalls and received in some parts white paint and in others, a coating that resembles cement texture. Up the stairs, from the original construction, you can see an art piece of Pinky Wainer, also responsible for the façade neon with the say: ‘land of the free, home of the brave’. The master suite’s toilet is connected to a mezzanine above the kitchen where a bath tub was created. A retractable glass roof can be opened on summer days, to help leaving a mild climate. To soften the rays of sun, a wooden muxarabie, a registered trademark of the architect, was used as a covering following the same pattern of the front door of the house.

The architect chose this property to live and work. With just over 30 years and works in broad expansion, Guilherme Torres is considered one of the great names of Brazilian architecture. Coming from the interior of Paraná state, Brazil, where he established his first office serving many cities of Brazil for 10 years. Guilherme wanted to translate in his own new space, the best way of a cosmopolitan life with a hint of pop. The Studio Guilherme Torres moves from style to style developing architecture and interior projects and also signs a furniture line. The architecture receives timeless traits, a result of Guilherme’s admiration to the Escola Paulista de Arquitetura Modernista, which had its heyday in the 60s and 70s. For interiors the tendency is always to reflect the inquietude of our days. And design is a perfect match between both styles. One can simply look to the house owner to understand the symbiosis between creation and creature. Guilherme is a lover of street art, electronic music and loves to create new tattoos for himself, and it is inside this cauldron of references where he receives his clients and friends.

Studio GT SP, São Paulo, Brazil, by Studio Guilherme Torres, via: Archilovers

Caterpillar House by Feldman Architecture

The design for the Caterpillar House, sited on the softly rolling hills of the Santa Lucia Preserve, sought to accentuate a connection to the land. Having lived in a Cliff May home, the client came to the project with a love of modern ranch houses and looking for an environmentally-conscious response to a beautiful site. The Caterpillar House implements sustainable elements while exploring a contemporary version of the ranch ideals: massing that is low and horizontal, an open plan with a strong connection between indoor and outdoor spaces, and main living areas which center informally on the kitchen.

Connecting literally and figuratively to the site, excavated earth was repurposed for the construction of the walls. These rammed earth walls gently curve in response to the site’s contours and also act as a thermal mass, regulating temperatures from day to night. Capturing rainwater for irrigation, three tanks proudly sit close to the home — a clear sign of the available water resources for landscape. Large south-facing glass doors open the main living area to a large covered contemporary porch and to an outdoor patio with sunshades that expand and contract to allow for a flexible entertaining area that responds to the client’s needs.

The glazing, natural ventilation and operable shading also act as a passive heating and cooling system, cooling the house in the summer and warming the house in winter. Integrated photovoltaic panels enable the house to produce all of its energy requirements without compromising the graceful curve of the low roof against the hill. The Caterpillar House is the first Leed Platinum Custom Home of the Central Coast.

Caterpillar House, Carmel, California, USA, by Feldman Architecture
Photography © Joe Fletcher, via: ArchDaily

Editor's Picks

Bell Side Table
Hand-blown in the traditional manner using a wooden mould, the transparent tinted glass base asserts a sculptural presence in space, contrasting intriguingly with the solid brass frame on top while also forming with it a harmonious unit recalling the elegant curving silhouette of a bell. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Diz Armchair by Sergio Rodrigues
Handcrafted from solid eucalyptus this Brazilian classic is designed with soothing smooth edges, making it one of the most comfortable and laid-back lounge chairs around. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services