Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Sunset by Topos Design Studio

This private family residence is a beautiful and understated piece of bespoke and holistic architectural design. The modest entrance façade gently invites you through into a stunning pool area which reveals the U-shaped plan of the building. This form allows for seclusion as well as views of the pool area from virtually every room in the house as well as fantastic ventilation through full height sliding louver and glass doors. This is helped by the orientation of residence to make full use of the day and night prevailing breeze.

The simple no fuss architectural language of the house is further accentuated by a 4 tone colour palette to not only highlight the form, but also to allow the client’s stunning pieces of furniture to take centre stage. This unpretentious approach in keeping to the natural and simplistic setting of the built environment led to a refined and elegant feel to the spaces, worthy of the esteemed client.

The quality of light and the form on the interior spaces were key to the design which is evident from the generously proportioned lounge and the double height dining area of the first floor. These grand rooms offer fantastic spaces for the family to congregate and enjoy time together.

The second floor of the property is dedicated to the private realms of the users and a relaxing alternative lounge away from the main family area. A comprehensive aluminum louver system, across this floor, aids in sun shading, so as to minimize air-con usageas well as to offer exclusive and spiritual privacy against the surrounding properties.

Sunset, Bukit Timah, Singapore, by Topos Design Studio, Alan Fan, Lim Hong Kian, Photography by Derek Swalwell, via: ArchDaily

Tugendhat Villa by Mies van der Rohe Restored

In March, Ludwig Mies van der Rohe’s Tugendhat Villa reopened after an $8.8 million, two-year reconstruction. Using family photographs, archival material, visiting Mies’ other buildings in the U.S. and Europe, the Tugendhat redesign team focused on, as Villa Director Iveta Cerna said “identifying authenticity.”

The Villa, built in 1930, was the family home of the Tugendhats only until 1938 when they fled the country due to World War II. Fritz and Greta Tugendhat worked closely with Mies, who designed the site-specific building to make excellent use of steel, glass and concrete, and flowing spatial srrangement. The building was not well maintained under communism. Many of the original furnishings and other elements went missing and structural work needed to be done. Work included removing things added in the years after the Tugendhats had left, as well as hunting down original furniture, and when those couldn’t be found painstakingly making exact copies. The result is a renewed near-perfect example of one of Mies’s “space must be felt” creations.

Tugendhat Villa, Brno, Czech Republic, by Ludwig Mies van der Rohe’s, via: Dwell

Studio GT SP by Studio Guilherme Torres

This house is an original construction of the 40s, it belonged to a great Brazilian artist, Victor Brecheret, the man behind great references in the city of São Paulo, Brazil. After the artist’s death, the property has never been occupied and during decades it served as a foundation of part of his collection and a deposit. The architect Guilherme Torres was immediately attracted by its compact size (130 m²) and the privileged location in one of the most charming streets in the Jardins neighborhood in São Paulo.

The main concept was to update the building, reflecting the contemporary language of the newcomer. The floor plan has not suffered many changes. The only things that has been changed over were the gaps, openings and coatings. All the walls were covered with drywalls and received in some parts white paint and in others, a coating that resembles cement texture. Up the stairs, from the original construction, you can see an art piece of Pinky Wainer, also responsible for the façade neon with the say: ‘land of the free, home of the brave’. The master suite’s toilet is connected to a mezzanine above the kitchen where a bath tub was created. A retractable glass roof can be opened on summer days, to help leaving a mild climate. To soften the rays of sun, a wooden muxarabie, a registered trademark of the architect, was used as a covering following the same pattern of the front door of the house.

The architect chose this property to live and work. With just over 30 years and works in broad expansion, Guilherme Torres is considered one of the great names of Brazilian architecture. Coming from the interior of Paraná state, Brazil, where he established his first office serving many cities of Brazil for 10 years. Guilherme wanted to translate in his own new space, the best way of a cosmopolitan life with a hint of pop. The Studio Guilherme Torres moves from style to style developing architecture and interior projects and also signs a furniture line. The architecture receives timeless traits, a result of Guilherme’s admiration to the Escola Paulista de Arquitetura Modernista, which had its heyday in the 60s and 70s. For interiors the tendency is always to reflect the inquietude of our days. And design is a perfect match between both styles. One can simply look to the house owner to understand the symbiosis between creation and creature. Guilherme is a lover of street art, electronic music and loves to create new tattoos for himself, and it is inside this cauldron of references where he receives his clients and friends.

Studio GT SP, São Paulo, Brazil, by Studio Guilherme Torres, via: Archilovers

Caterpillar House by Feldman Architecture

The design for the Caterpillar House, sited on the softly rolling hills of the Santa Lucia Preserve, sought to accentuate a connection to the land. Having lived in a Cliff May home, the client came to the project with a love of modern ranch houses and looking for an environmentally-conscious response to a beautiful site. The Caterpillar House implements sustainable elements while exploring a contemporary version of the ranch ideals: massing that is low and horizontal, an open plan with a strong connection between indoor and outdoor spaces, and main living areas which center informally on the kitchen.

Connecting literally and figuratively to the site, excavated earth was repurposed for the construction of the walls. These rammed earth walls gently curve in response to the site’s contours and also act as a thermal mass, regulating temperatures from day to night. Capturing rainwater for irrigation, three tanks proudly sit close to the home — a clear sign of the available water resources for landscape. Large south-facing glass doors open the main living area to a large covered contemporary porch and to an outdoor patio with sunshades that expand and contract to allow for a flexible entertaining area that responds to the client’s needs.

The glazing, natural ventilation and operable shading also act as a passive heating and cooling system, cooling the house in the summer and warming the house in winter. Integrated photovoltaic panels enable the house to produce all of its energy requirements without compromising the graceful curve of the low roof against the hill. The Caterpillar House is the first Leed Platinum Custom Home of the Central Coast.

Caterpillar House, Carmel, California, USA, by Feldman Architecture
Photography © Joe Fletcher, via: ArchDaily

House in Aroeira by Aires Mateus

Due to the absence of fences, the hexagonal shape of the plot is not clear and the ground blends with the surrounding pinewoods. The house occupies the maximal area of construction, concentric to the six-sided plot. Disposed round a courtyard to which every space converges, its peculiar form finds a precise boundary in the outline of a canopy. Service areas provide geometry and stability to the main spaces.

House in Aroeira, Portugal, by Aires Mateus
Photography by Fernando Guerra, via: Yatzer

D10 House by Werner Sobek

Located near Ulm in southern Germany, D10 is a single-storey one-family home built in an established residential area. A private driveway provides access to the house. Two parallel shear walls are a distinguishing feature of the building. Generously designed glazing serves to provide a spatial enclosure. Protected by an extensively projecting flat roof a generously sized patio encircling the house serves to unite the indoor space with the outdoor space. Access to the building is also gained via this patio.

The living areas are located on the ground floor, whilst the ancillary rooms are housed in the basement. The building is adjoined on the north side by a double-garage, which can be accessed directly from the basement. A stairway in the living room provides access inside the house.

D10, Stuttgart, Germany, by Werner Sobek, Photography by Zooey Braun

LaFetra Beach House by Pierre Koenig

When the Gantert Residence in the Hollywood Hills hit the market last fall, it was frequently described as the last built house designed by Pierre Koenig, who’s most famous for his Case Study Houses Nos. 21 and 22 (aka the Stahl House). The Gantert has just been bumped–sort of. For years, Serial mid-century modern collector/preservationist Michael LaFetra has talked about his plans to build a Koenig design on a beachfront lot in Malibu that was once occupied by a Pia Zadora-owned spec house. In fact, he bought that land in 1999, before even his first major modern acquisition, CSH No. 21. Shortly after buying 21, he got a call from Koenig, according to a 2005 LA Times article, and they became friends. In 2000 Koenig offered to build LaFetra a beach house. The house has just been finished, but Koenig died in 2004.

According to the old LAT story, “The plan Koenig ultimately came up with called for a house built from a massive steel-and-glass grid, with living space on the first two floors and three bedrooms on the top level. The entire wall facing the ocean would be made of transparent glass. Although LaFetra asked for polished concrete and cork floors in place of the vinyl tile Koenig favored, in most other ways the house would adhere to Koenig’s spare style. It would have an open floor plan and would be finished with Sheetrock and painted steel.”

LaFetra Beach House, Malibu, California, by Pierre Koenig, via: Curbed LA, and Los Angeles Times

Photography: Centro Niemeyer by Danica Ocvirk Kus

Centro Niemeyer is a new cultural complex in Avilés, and is part of an ambitious scheme to redevelop the riverfront. Brazilian architect, Oscar Niemeyer, designed the complex as a gift to the principality.

Centro Niemeyer, Avilés, Spain, by Oscar Niemeyer, Photography © Danica Ocvirk Kus

Xiao-Yen’s House by Craig Steely Architecture

The extensive remodel of the house began by tearing away the substandard remodeling that had taken place over the past 100 years and replacing it with spaces more appropriate to the client’s program. These included a more open plan for work and living, a sod roof, and a glass penthouse with the roof supported by a steel exoskeleton. The steel exoskeleton is part of a seismic upgrade that doesn’t tear the existing building apart. It also supports decks on 2 floors and a pack a bi-facial solar panels.

Xiao-Yen’s House by, Craig Steely Architecture

Clearview Residence by Altius Architecture

Designed for a local artist to enjoy, this residence is located just south of Collingwood, in the heart of the Clearview area. A broad selection of sustainable technologies, including a geothermal lake loop and green house set this project apart from others in the area. The building itself draws inspiration from a number of intimate relationships and views, both through the adjacent woodland, as well as across the nearby pond.

The buildings programme is pretty extensive and with the clients desire to maintain the majority of this over one level the design team were particularly aware of the need to integrate the building into its surroundings in a subtle manor. Consequently this quickly became one of our main focuses and thus gave the scheme real direction, as we sought to arrange each space appropriately within the overall layout so to take advantage of the site and its beauty as well as to make sure that the building was as user friendly and functional as possible.

Clearview Residence, Clearview, Ontario, Canada, by Altius Architecture

Editor's Picks

Brick Flip Clock
The classic vintage flip clock, reinvented and redesigned, made from a stainless steel case and a precision machine. Mount it on the wall or simply place it on a desk. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Diz Armchair by Sergio Rodrigues
Handcrafted from solid eucalyptus this Brazilian classic is designed with soothing smooth edges, making it one of the most comfortable and laid-back lounge chairs around. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services