Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

The Good House by Crone Partners

Embracing the challenge of a relatively tight inner suburban location, and restrictive building envelope, the designers worked closely with the client to rationalise their “wish list” into a concise and deliverable brief. The outcome is a dramatic architectural statement, which has already demonstrated the flexibility to adapt to the constantly changing lives of the family it was designed for.

The project is realised through a series of simple intersecting and overlapping rectangular forms. Each “box” represents a distinct portion of the overall program. The forms of the building have been carefully articulated as both screening devices for privacy, and elements that frame and define views. The robust external cladding that changes appearance significantly in different weather and lighting conditions, gives way to a sophisticated, warm and welcoming interior, filled with natural light, tall ceilings, double height voids and sensuous materials. Extensive use and clever placement of high performance double glazing draws light into every room. The definition of interior and exterior is distorted, with banks of operable louvres and huge sliding glass panels presenting the family with the ability to engage directly with the outside environment, or to close the place down completely, dependant on the variable Melbourne climate.

The Good House, Sandringham, Victoria, Australia, by Designer, for Crone Partners, Photography © Derek Swalwell & Peter Clarke

Case Inlet Retreat by mw|works architecture+design

Nestled into a forested slope along the eastern edge of the Case Inlet, this small retreat opens to a western view of the Olympic Mountains and the Puget Sound. Anchored by a weathered cedar clad bedroom wing, a bold concrete cantilever projects the living and dining into the dense forest and toward the view. An ipe deck slips from inside the kitchen into an open meadow to the south, separated only by large sliding glass doors extending the sense of interior directly to the outdoors. A broad flat roof hovers high above the living spaces creating the feeling that one is sitting outdoors amidst the trees. Smaller, thoughtfully placed apertures define the exterior of the bedroom volume, along with a single large opening belonging to the master bath to give the users a ritual of bathing within the forest. A balance of clean lines and natural materials, this modest retreat is a welcome sanctuary for just two or the full family.

Case Inlet Retreat, Case Inlet, Washington, USA, by mw|works architecture+design, Photography by Jeremy Bittermann

Haus G12 by (se)arch

The property has direct access to the lake and offers a spectacular view of Lake Constance and the Swiss Alps. The house with its two levels, the garden level and the upper level adapts to the seasons, then a summer and a winter home. In the summer the garden is level with associated pool and guest rooms in the foreground. The upper floor is the master retreat area residents staged and the panoramic view. The upper floor is arranged around the atrium area and also allows for a variable space concept. All the walls are flexible and allow for different room situations. This gives the user the possibility of a classic floor plan up to the single-room.

Haus G12, Überlingen, Germany, by (se)arch, photography by Zooey Braun

Villa Solaire by Jérémie Kœmpgen Architecture

Located in the historic district of Pied de La Plagne, in the village of Morzine (French Alps), this ancient farmhouse was singled out by the municipality as a landmark for traditional 19th century local architecture. Preserving the house overall appearance was of one of the project’s key challenges. Revisiting traditional techniques, architecture firm Jérémie Kœmpgen Architecture has converted it into a luxurious and elegant rental villa.

The idea is to move through this house between four “blocks” steady as rocks, located at each corner of the building. Each independent unit forms a suite with sleeping area and amenities. Between these four blocks, the remaining space is occupied by a succession of stacked floors at different levels in the framework. This continuum of generous space welcomes the activities shared by the inhabitants: cooking, dining, watching a film, conversing in the living room, warming up around the fire.

A uniform cladding wraps the whole farm. One of the challenges of the project was to preserve its appearance, while filtering light into the heart of the building. The traditional technique of decorative cut-outs within the wood strips was used to perform specific perforations within the planks. The design of this simple and contemporary pattern is consistent with the equipment and techniques used by the local carpenter for cutting spruce slats. These cut-outs recall the disjointed battens of the traditional barn, used for drying hay.

Villa Solaire, Morzine, Haute-Savoie, France, by Jérémie Kœmpgen Architecture, via: Flodeau

Jindal’s Pavilion by Paul Archer Design

This new structure at the end of a long garden is a flexible design solution to a complex brief, which called for a quiet space for meditation, work and guest accommodation away from the main house. Operating within the limitations of permitted development for a garden shed, Paul Archer Design divided the building evenly into interior and exterior enclosures. The walls of the pavilion are deliberately ambiguous, separated from the roof plane by large areas of glass, while the side facing the house is cut cleverly into a series of mirrored glass slats illuminated by the sunlight from behind.

Inside, views are restricted to the boundaries of the sanctuary, editing-out the suburban landscape beyond, while double sliding doors allow the space to flow seamlessly out into the courtyard when desired. A timber storage wall incorporates numerous functions, including a fold-down desk and bed, transforming the use of the pavilion according to which component of furniture is deployed.

Jindal’s Pavilion, London, England, United Kingdom, by Paul Archer Design
Photography © Will Pryce, via: ArchDaily

Walnut Residence by Modal Design

Located in Venice, Caliiornia, a beachside community characterized by small lots (30′ wide x 120′ wide), an eclectic mix of architecture and a unique blend of personality. While the tight square footage of the lot and an existing tree constrained the organizational possiblities of the home, the connection to community, the need for privacy and security, and interest in natural lighting offered endless possibilities

The 2,700 square foot singe family residence draws upon the site and context for inspiration by referencing a specimen pine on site and reinterpreting two other trees removed as part of the construction process.The trunk diameter of the pine is nearly five feet and the canopy over sixty feet across, so it clearly serves as the most dominant feature of the site (and nearly the entire block). Since removal was not an option for the clients, the parti of the house was organized around the tree’s location on site; near the back and virtually in the middle. This organization maximized the livable square footage of the house while minimizing the risk of damage to the tree. In reality. the plan of the house is quite simple and if left untreated could resemble any number of stuoco homes in the area. Exploring options through the exterior skin offered a dynamic expression of the client’s taste and character as well as the sculptural qualities of architecture.

Walnut Residence, Venice, Caliiornia, by Modal Design

Ridge Road Residence by StudioFour

A simple brief and programming requirements, teamed with a dramatic site characterised by a steep slope and a single tea tree, enabled the design to become an exploration into enclosing the basic rituals of domestic life within restrained building forms…the form of the building becomes driven by the clients desire to separate the public and private zones of the residence.

In stark contrast to the surrounding houses, which attempt to cancel out the sloping topography by creating a podium level at which the outdoor areas sit exposed high above ground level, our design for this house adopts a gentler strategy, with the building form spilling down the slope to terminate in a series of terraced decks.

These low lying decks aim to provide privacy from the golf course below, whilst the surrounding native landscape will shelter the outdoor areas from the harsh prevailing winds.

Varying levels of interaction and connection with the landscape, both real and perceived, drive all aspects of the design, from the channelled views of the horizon upon entry, through to the double height picture window that captures the full proportion of the tea tree, and the direct and intimate connection provided by the low level decks.

Ridge Road Residence, Mornington Peninsula Australia, by StudioFour

House in Asamayama by Kidosaki Architects Studio

Designed for a client who spent years looking for the ideal location for a residence, the house sits on a steep slope off the side of a wooded road. The north-facing side of the residence boasts extensive glass walls allowing natural light to filter through and offering gorgeous views of Mount Asama in the distance. Wood panelling on the outside gives the residence an elemental look and helps it to blend in with its surrounding natural environment

House in Asamayama, Japan, by Kidosaki Architects Studio

The Mandai Courtyard House by Atelier M+A

Setting amidst the nature reserve that bounds the Upper Seletar reservoir, the bungalow at Mandai area is bestowed with the serenity and repose rarely found in the island of buzzling Singapore. In the island where every inch of land is dear, the owner’s brief for a single-storey bungalow house is unusual, and reflects a nonchalant attitude towards the mainstream practice of maximising the allowable buildable area granted by the authority. The house is designed in an orthogonal ‘doughnut’ shape, with the interior spaces surrounding a central open courtyard. The ‘doughnut’ configuration allows the owner to enjoy a secured outdoor space inside the building during the evenings after work, while the roof laid with timber deck above the living/dining space is an ‘outdoor living/dining space’ during parties and gathering. The living/dining space make up the front of the house that opens up to the road along the front boundary. A wall-to-wall timber deck strip aligns each side of the living/dining space where one could sit to enjoy the front garden and the courtyard, not unlike the ‘engawa’ concept of the traditional Japanese house, which is a transitory space between the ‘inside’ and the ‘outside’. Full-height glass sliding panels open the interior and the central courtyard to the public unapprehensively to blend the exterior into the interior. Natural light abounds the interior and constant breeze of fresh air is a given for the abode. An overhanging canopy floats in front of the entrance door to create a weightless statement in contrast to the grounded house form. The white colour with black colour such as ‘gargoyles’ and window frames as accentuation is a tribute towards the black and white colonial bungalows which are significant in Singapore.

The Mandai Courtyard House, Mandai, Singapore, by Atelier M+A
Photography by Robert Such

Editor's Picks

Bell Side Table
Hand-blown in the traditional manner using a wooden mould, the transparent tinted glass base asserts a sculptural presence in space, contrasting intriguingly with the solid brass frame on top while also forming with it a harmonious unit recalling the elegant curving silhouette of a bell. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Karuselli Lounge Chair
“Without question my favourite piece of interior design, and undoubtedly the most comfortable chair I’ve ever sat in. I like to retire to one with a cigar and a stiff drink as frequently as possible." - Sir Terence Conran. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services