Quantcast

Follow Daily Icon

Email Address:

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem Architects

The arrangement of objects in a given space or a defined format in order to give meaning to the placement and arrangement of the items, the result of the relationship between the object and the framework of the artistic creation. A private, family residence in an urban environment. From without, the building does not reveal that it is a home. It resembles a mold or an artist’s canvas or an almost two dimensional frame within whose area various openings have been placed and which are enveloped with a dynamic system of wooden, linear strips. The planar distribution of the “picture” or, in this case the front façade, creates a non-symmetrical composition which pulls towards the flanking faces in an attempt to suggest that this is, in fact, a three dimensional mass. The arrangement of the objects (the openings) is always fixed and allows for one central and permanent composition. The ability to reverse the balanced composition into a dynamic one is made possible thanks to the design of a system of smart blinds that allows the blinds to be lifted upwards whilst they are folded into what resembles a roof. All the rails and fixtures are hidden and so, when the façade is closed the dynamic and changing possibilities hidden in the residence’s facade are not apparent. All the openings open separately and so allow for different compositions. At any given moment and for whatever reason (privacy, protection from the sun) the relationship between the object and the plane can be changed. Thus we can achieve a composition that is balanced, dynamic, haphazard, closed or open within the same framework.

Movement through the house is accompanied (thanks to the flexible blind system) by different views of the outside, some exposed and bare, others undisguised and others framing a section of landscape especially designed for it. This selfsame changeability and flexibility also allows control of the amount of sunlight and natural light entering through the openings and into the homes spaces. These spaces are characterized by a restrained use of materials and form so that the light penetrating the space creates a sense of drama, movement and dynamism which seems to breathe life into the souls of the silent walls. Thus, in effect, the system of relationships between the street and the structure composed of changing, but two dimensional compositions on a framed and flat plane develops, for the user of the house’s spaces, an open area that incorporates abstract or tangible images with volume. The relationship between these same volumes (the walls, the stairs, the various partitions and the different elements in the house) and the space, create, through the structures changing facade and the dynamism of the blinds, changing compositions, sometimes controlled and sometimes random with a new and different experience being created each time for the user and those living in the home.

Kfar Shmaryahu House, by Pitsou Kedem Architects

Torquay House by Wolveridge Architects

This project attempts to challenge our traditional notions of how buildings can exist both in a coastal environment and in this case also the context of an emerging built form and character. In coastal conditions, buildings must be robust and defy the elements, yet create protective spaces, both internal and external which for us allow the occupants to feel safe, comfortable, privacy and enjoyment of good times. Whether the occupants are fulltime residents or weekenders, the beach house is a place to look forward to arriving, whether in the heat of the summer or the winter’s cold. With excellent views to the north and south and a conscious motivation to avoid the east/west outlooks, this project evolved as a series of interconnected and robustly finished containers. Each prescribed to a rigid set of rules and the relationship and spaces between containers becoming essential to the program and to the life of the building. The robust mass of the buildings is intended to be offset by the expression of finely considered detail and proportion.

Torquay House, Torquay, Victoria, Australia, by Wolveridge Architects, Photography © Derek Swalwell, via: Archdaily

Townhouse Oberwall by apool

The found structure of an unfinished townhouse within the context of the urban development of central Berlin Friedrichswerder is based on the guidelines “planwerk innenstadt” was radical reconsidered and dismantled. The material of the facade, glossy white aluminium panels, highlights the significance of the abstraction and the vertical aspect of the project. You don’t need any outdoor advertising to highlight the flagship store – the facade is the advertising. The fully glazed entrance door to the shop is 6.5 meters high as the building is wide. Within the tight restrictions of a deep and narrow lot, the house achieves generosity through ceiling height. the qualities of natural light and space are more important than the optimisation of surface area and flexibility. The house will be used as a flagship store for the owners fashion label and their second home, the radical simplicity connects the different
aspects of use and creates a clear unit in a diversified neighbourhood.

Townhouse Oberwall, Oberwallstrasse, Berlin, Germany, by apool

City House by Architex

This inner city home is designed for a single client as a retreat from a busy professional life. The 400 m2 site was purchased with an approved Resource Consent for a family home – and so a revised brief was developed to fit into the approved envelope. The site is developed to its maximum both visually and physically, with a play on transparency and the flow of spaces from in to out. A variety of outdoor rooms complement the bold pavilion forms. They are linked by a circulation gallery – which also creates an axial focus for the full length of the site on entry. The street pavilion has the potential to become two guest rooms which share a bathroom and lounge area. The rear pavilion is private and contains an indulgent main bedroom suite. Sliding glass panels disappear into pockets to create open balconies for living and sleeping, and focus on the central courtyard as their oasis. The street facade is particularly private with only a hint of the sophistication that lies beyond in the selection of colour and materials.

City House, Auckland, New Zealand, by Architex, Photography © Simon Devitt

Southern House by Fergus Scott Architecture

The ‘brow of the hill’ is hard exposed rust brown essexite and the house follows the contour here and sweeps through 270 degrees of coastal landscape. A sunlit courtyard and terrace are contained within the outline of the building. They combine with thick walls and alcoves to offer protection from the south for year round outside living.

Southern House, by Fergus Scott Architecture

Casa Cubo by StudioMK27

Casa Cubo, Sao Paulo, Brazil, by StudioMK27, Photography © Fernando Guerra

Neubau Atelierhaus by Fabi Architekten

The house consists of two building volumes: a homogeneous, black saddle roof structure – turned on a cantilevered flat roof white box. Minimal intrusion into the hillside topography. The body of each open toward the natural space.

Neubau Atelierhaus, Wenzenbach, Germany, by Fabi Architekten

BF House by OAB + ADI

This home is on a plot of 3,000sqm with a height of 25m, in a Castellón neighborhood that is only 50% constructed. Looking at the plot, we see that it reflectsits seventeenth century history, which is when overpopulation forced the cultivation of all types of terrain, including those that are very steep, through a system of small terraces with walls made of local rock. The later abandonment allowed the growth of trees, mainly pine and carob. Our position towards the plot was that of absolute respect, so the construction method should also respect the land, thus us opting for a prefabricated building system that is deposited on the land practically without touching it, without cutting down trees, and taking advantage of existing terrace/garden areas, which were rebuilt in the damaged areas, with the same stone and same technique. Part of the house — garage and auxiliary areas — is buried, allowing us to re-introduce native vegetation on the natural terrain. This also allows the plot to be accessedon the upper levelby forklift from a ramp that enters the garage located 13ml under the access level that communicates with both of the home’s levels. All of this is hidden from view. For construction, in trying to lessen the impact on the ground, we chose a metal structure fabricated in a workshop and transported to the site in large pieces that could be assembled on 3 metal, V-shaped pillars. An existing stone terrace supports the back part of the structure.

This home looks as though suspended or in flight due to the dry construction materials used. The façade, resulting in various layers, is finished on the outside with corrugated sheet metal, specially designed to prevent glare and heat, thanks to the shadows caused by the folds. The great front opening is oriented towards magnificent views, and allows adequate sunlight in during the winter, but also protects from the sun in the summer. The solar energy panels with heat pipe technology on the roof allow the home to guarantee that at almost any moment, there will always be hot water available for both domestic use and for under-floor heating. Air currents cross the patio, taking advantage of the different orientations, which permits reductions in air conditioning consumption, which, in any case, has been installed.

The intermediate courtyard allows access under the house, and at the same time, allows all the rooms to face the sun and the views. The whole house revolves around this courtyard. This is a house with a courtyard, but with different connotations since each room in the house can be seen from the courtyard’s central location, as well as the surrounding landscape, and since the courtyard is surrounded on four sides by the house, but is not enclosed by it due to the slope of the plot. In the large front area, which houses the kitchen, living room and master bedroom, the construction system is evident since the pillars and roof structure, formed by metal brackets supporting a corrugated sheet over which the roof is built, can be seen.

BF House, Borriol, Castellón de la Plana, Spain, by OAB + ADI
Photography © Joan Guillamat, via: ArchDaily

House in Villarcayo by Pereda Pérez Arquitectos

The starting point of the project answers to two clear situations: in one hand the plot is located in a suburban colony not yet consolidated, in the outskirts of Villarcayo, which does not have any significant value and with very few constraints but legal ones, linked to the accomplishment of the current standards, which mainly defined the heights, suitability for building and setbacks. And in the other hand, the owners, a young family identified with the contemporary architecture, they defined two questions: a house with just ground floor was a requirement in order to maximize his relationship with the garden and the project had to be unequivocally within a limited budget.

Hence, the proposal, should answer, over other premises, to the “optimism” and to the “optimization” which were demanded by the owners, supposing those as the starting point, its “real context”. The program, relatively common, was defined with accuracy by the clients, it was divided basically in two categories: in one hand, a big sitting room and terrace with direct access to the garden and in the other hand, the definition of the most privates spaces, annexed, consisting in a main bedroom incorporating a bathroom, besides two bedrooms, another bathroom and a space for their children to study and play games, additionally kitchen and garage. At the same time, the plot, with a small size, topographically flat, with a substantially rectangular shape and with a single side having access to the street, the orientation north-south coincided with the diagonal, it does not exist any other remarkable characteristics of the physical environment.

House in Villarcayo, Villarcayo, Burgos, Spain, by Pereda Pérez Arquitectos
Photography © Pedro Pegenaute, via: ArchDaily

Luff Residence by Pohio Adams Architects

The commission to design a new family home for clients posed a number of challenges and possibilities. The site was unusually large for the area having never been subdivided like its neighbours, but came with a run down worker’s cottage, that had to remain due to Council Heritage Controls despite plastic weatherboard cladding and an assortment of aluminium windows.

The brief was for an adaptable family home that had to create intrigue and a little drama for clients who entertain regularly. The final design utilized the falling topography of the site to make a substantial, and overtly modern addition recede behind the rebuilt cottage that addressed the street. The contrasts between the structures were aesthetic, and material, with the new addition being constructed from concrete, glazed black brickwork, and steel.

Circulation through the house meanders with the site, courtyards separating the cottage from the new addition, and around an existing Jacaranda tree allow varied sight lines and play up the luxury of space afforded by the large site size, and frames wider views into the surrounding district.

The drama and hardness of the concrete, brick, steel, and glass found in the main living and entertaining spaces softens considerably upstairs where the private spaces play up the warmth of limed oak and more playful colours particularly in the children’s rooms. Privacy, and energy efficiency are provided by the external adjustable louvres on the building exterior, which also provide an aesthetic link back to the horizontal weatherboards of the original cottage.

Luff Residence, Annandale, Australia, by Pohio Adams Architects
Photography © Sharrin Rees, via: ArchDaily

Editor's Picks

Konstantin B
…the compensation for all the things you simply did not do, polished to perfection. [more...]

Suggested Reading

The Story of Eames Furniture
Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...]
Buy it here: Amazon

The Guggenheim: Frank Lloyd Wright and the Making of the Modern Museum
First-ever book to explore the process behind one of the greatest modern buildings in America. [more...]
Buy it here: Amazon

MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11
A unique tribute to the defining scientific mission of our time, the 40th anniversary of the Apollo 11 Moon landing. [more...]
Buy it here: Amazon

Cars Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything

Cars
Freedom Style Sex Power Motion Colour Everything. This lavish and beautifully designed book is the gift book for all car enthusiasts and design aficionados. [more...]
Buy it here: Amazon

Design Icons

Karuselli Lounge Chair
“Without question my favourite piece of interior design, and undoubtedly the most comfortable chair I’ve ever sat in. I like to retire to one with a cigar and a stiff drink as frequently as possible." - Sir Terence Conran. [more...]

Resources

More Books

Case Study Houses
“It’s a huge coffee-table book, which analyses each of the houses in chronological order, with plans, sketches and glorious photographs.” [more...]
Buy it here: Amazon

The Eames Lounge Chair
The book examines the evolution of a design icon and places it in its cultural, historical and social context. [more...]
Buy it here: Amazon

The U.N. Building
Symbol of world humanitarianism, a beacon of unity after the Second World War. More than 50 years on, the 39-story building is regarded as one of the pinnacles of mid-century modernism. [more...]
Buy it here: Amazon

Loblolly House
Including a DVD of the film "A House in the Trees", a real-time documentary of the design, fabrication, and assembly of this amazing house. [more...]
Buy it here: Amazon

Desire
The Shape of Things to Come. An up-to-date comprehensive survey on furniture and object design today, showcasing the crème de la crème of designers. [more...]
Buy it here: Amazon

Marcel Wanders
Behind the Ceiling is the first monograph on one of the most influential, prolific and celebrated international designers today. [more...]
Buy it here: Amazon

How to Wrap Five Eggs
A mid-60s classic of Japanese design. Stunningly laid-out paean to traditional Japanese packaging is rife with sumptuous black and white photos of all manner of boxes, wrappers and containers that appear at once homely and sophisticated, ingeniously utilitarian yet fine and rare. [more...]
Buy it here: Amazon

Services